Het Trappenhuis

De hal is de ruimte in het huis waar ik mee begonnen ben.  De trap was als eerste aan de beurt.  Ik wilde van de trap iets anders maken dan de rechte trap die bij het huis hoorde en na vele probeersels is dit 'm geworden.
 
 

Een bevriende timmerman die in de jachtbouw werkt, heeft voor mij een hele partij afvalhout meegenomen.  Allemaal teak.  Prachtig.  Met het fineer heb ik de trap bekleed en een parketvloer gemaakt.  Voor de onderste drie treden van de trap heb ik  strookjes teak van 2mm dik met behulp van stoom gebogen. 

 

De parketvloer is geïnspireerd op de vloeren van Versailles, geometrische patronen binnen grote vierkanten.  De vloer is gelijmd op ivoorkarton, geschuurd en in de was gezet.  Een enorme klus, maar zeker de moeite waard.  Klik op de foto hieronder voor een uitleg over het maken van de parketvloer.

De hoek waaronder de trapleuning moest komen was (en is nog steeds) een waar mysterie voor mij.  Na vele keren gedacht te hebben:  'Ja , nu weet ik het', en evenzovele keren een trapleuning onder de verkeerde hoek doormidden gezaagd te hebben, heb ik uiteindelijk de trapleuning in elkaar 'geknutseld'. Bijzonder effectief.

Juli 2005:  Jaap (de timmerman) heeft me uitgelegd dat wat ik wilde doen met de trapleuningen -twee stukken onder verschillende hoeken aanelkaar zetten- helemaal niet kan.  Bij echte trappen wordt daar een zgn. 'wrong'- of 'kuip'stuk tussen gezet.  Geen wonder dat het me niet lukken wilde!

 

Ook de lambrisering en de deuren zijn van teak.  De deur naar de kamer heb ik zelf gemaakt.  Teak is een houtsoort met een niet al te fijne structuur en heeft snel de neiging te barsten.  Bij het maken van de deurkrukken gaf dat nogal wat problemen, maar het is uiteindelijk toch gelukt!

 

Alle wanden, vloeren en trappen staan bij mij 'los'.  Tegen de achtermuur staan voorzetwanden en de tussenmuren zijn zodanig geplaatst dat ze vrij makkelijk van hun plaats schuiven.  Bijzonder handig bij het behangen, schilderen, ophangen van lampjes, wegwerken van bedrading, enzovoort.

 


Nog net te zien op de foto rechts en onder is het behang van William Morris, genaamd 'Trellis'.   Op de foto's onderaan de pagina is het veel duidelijker te zien.  De lampjes zijn gekocht en heb ik geschilderd in een groene kleur die een beetje aan geoxideerd koper doet denken.  Deze kleur komt in het hele huis voor.

 

Aan de linkerkant van de hal zijn dubbele deuren naar de entree.  De deuren zijn gefineerd met teak en ook de deurkrukken zijn weer van teak gemaakt.  Ik heb nog niets aan de entree gedaan, dus er hangen nog gordijnen voor het glas van de deuren. 

 

 

In de hoek van de hal staat een chinese vaas die ik heb meegenomen uit Shanghai.  De vaas met herfstbladeren staat op een console in Arts & Crafts stijl, gemaakt door Kari Bloom van Miniton Miniatures.   De console is gemaaakt van mahonie en is iets roder dan het teak, maar door de oranje tinten in de vaas, het bordje en de herfstbladeren is het een mooi geheel.  

 

 

 

Zomer 2006:  Ik heb lang moeten denken over hoe ik nou een kuipstuk tussen de twee delen van de trapleuning moest maken, maar het is me gelukt!   Aan het eind van de leuning hoort natuurlijk een trappost, dus die heb ik ook maar gemaakt.

Boven de deur naar de Eetkamer hangt een aquarel 'Winterlandschap met knotwilgen'.   De aquarel is 5 x 3,3 cm.   Ik heb het geschilderd in 2004, eindelijk heeft het een plekje gekregen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Achter in de hal gaat de trap naar beneden naar het souterrain waar zich o.a. de keuken bevindt.   De trap naar het souterrain is door een laag wandje met dezelfde betimmering als de lambrisering aan het zicht onttrokken.

 

 

 

 

 

 

De volgende twee foto's (rechts en hieronder) zijn overzichtsfoto's die door ze aan te klikken veel groter bekeken kunnen worden.  De foto's openen in een nieuwe pagina.

 

Door de ruiten van de dubbele deuren links is de Entree te zien.  Terwijl de Entree tijdens de brand van 1893 gespaard werd (zie 'Geschiedenis'), moest de Hal door brand- en waterschade volledig vernieuwd worden.

 

 

 

 

De deur rechts geeft toegang tot de Eetkamer die eveneens de brand van 1893 overleefd heeft.

 

 

 

 


 

 

 

De laatste aanwinst voor de Hal is dit prachtige schilderij 'Ophelia' dat in opdracht werd geschilderd door Elly Ypma.  Het originele schilderij werd geschilderd door John William Waterhouse in 1894.

De schilderijlijst maakte ik zelf in de prerafaëlitische stijl.  

 


 

 

 

 

 

 

 

Het schilderij staat fantastisch in de Hal.  

Onder het schilderij staat een kist met houtsnijwerk van Ann High.  Het houtsnijwerk geeft een scene van een middeleeuws steekspel weer.  

Op de kist staan drie gemberpotten van Elisabeth Causeret en een 16de eeuwse stijl groen glas gemaakt door Gerd Felka.  

 

   

De hal is zo goed als af.  Ik moet alleen nog het plafond rond de trapopening afwerken, dat soort kleine klusjes blijven altijd liggen...

 

 

 

 

Kijk rond in de eetkamer!       

 

 

 Home   

◘ Menu  

◘ Poppenhuis 1

 Poppenhuis 2

◘ Kijkkastjes

◘ Workshops  

◘ English Pages  

◘ Weblog  

BewarenBewaren