Zilver en Porselein

Omdat ik zo van zilver en porselein hou, zocht ik een mooie manier om mijn kleine verzameling in het huis te laten zien.  Na het prachtige boek  'Rococo in Nederland' gelezen te hebben, besloot ik buffetnissen in de kamer te maken. 

In het begin van de 18e eeuw hadden slechts weinig huizen een echte eetkamer.   Vaak werd de maaltijd gegeten van een schragen- of uittrektafel bedekt door een damasten kleed.  De mooiste stukken porselein en tafelzilver werden in een buffet bewaard.  Verder  werd het buffet tijdens de maaltijd gebruikt om glazen te spoelen en allerlei  eet- en diengerei op te plaatsen.  De buffetten konden bijna altijd worden gesloten, zodat, als ook de tafel werd ingeklapt of weggeborgen, de kamer na de maaltijd een andere funktie kon hebben.

 

      

Deze buffetnissen blijven natuurlijk open, ze zijn bedoeld om het zilver en porselein te laten zien!  Ook in deze ruimte weer een parketvloer, bijna identiek aan die in de hal.  Omdat ik niet zo van de overdadig ornamentele stijl van het rococo hou, heb ik alleen hier en daar wat elementen toegepast.  Zodoende is het een beetje een 'overgangs-interieur' geworden. 

Net zoals wij dat vandaag de dag zijn, was men in de 18e eeuw ook gevoelig voor de veranderende mode.  De eerste rococo-elementen (asymetrische krullen en rocailles) werden rond 1739 in Nederlandse interieurs geïntroduceerd.  Kunstenaars en opdrachtgevers aarzelden niet om zelfs tijdens de uitvoering van een interieurontwerp nog elementen uit het nieuwe rococo toe te voegen.  Zo ontstonden er 'overgangs-interieurs', waarin oude en nieuwe stijlelementen in één vertrek gebruikt werden.

 De haard tussen de buffetnissen is van Sue Cook,  gekocht bij het Poppenhuismuseum in Heesch.  Ik vond het 'marmer' zo mooi, dat ik ook alle plinten en de deur naar de hal op dezelfde manier gemarmerd heb.  Een uitleg over marmeren en hoe ik de deur gemaakt heb kan je vinden op de pagina  'Workshops' .   Klik op de rechterfoto hieronder om naar de uitleg toe te gaan.

Boven de deur heb ik een ornament geschilderd met als voorbeeld een ontwerp van Jacques Etienne Benoist, in die tijd beroemd om zijn interieurontwerpen.

               

De lambrisering op beide zijwanden heb ik gemaakt van karton en profiellatjes, met bovenop een brede plint met uitsparingen voor de kandelaars.  De lambrisering zit met 'grip wax' vast, zodat ik altijd bij de bedrading kan komen.   De tussenwand (zie foto's hierboven) kan gemakkelijk naar voren geschoven worden,  waarna ook de achterwand met schouw en buffetnissen er in zijn geheel uitgehaald kan worden.   Het behang is een 18e eeuws ontwerp, gevonden op kadopapier, verkleind, gekopieerd en daarna oud gemaakt met was en een beetje verf.  De gordijnen en gordijnkappen zijn gemaakt van een stukje van een antieke zijden sari uit India.   

   

 

 

 

 

 

 

 

Het overgrote gedeelte van de verzameling in deze kamer heb ik niet zelf gemaakt.  Het porselein en aardewerk is van Cocky Wildschut en Henny Staring-Egberts.  Het zilver is van Jens Torp.  De stoelen zijn van John Hodgson en de tafeltjes van Mark Gooch.  

 

 

Dit portret, een aquarel, heb ik geschilderd naar een gedeelte van het schilderij  'Het theebezoek' (anoniem) uit 1715-1720.    Ik heb haar Martha genoemd, de vrouw die in 1742 eigenaresse werd van dit koopmanshuis.  Op deze foto is het portret groter weergegeven dan de werkelijke grootte van ongeveer 3 cm. bij 5½ cm.   Op de pagina  'Diversen' ( klik op de foto van de aquarel) staan nog een aantal aquarellen die ik voor het poppenhuis gemaakt heb.  

                                                                                

                                                                         

 

Eindelijk , na twee jaar heb ik een passende spiegel boven de schoorsteenmantel.  De drie-armige zilveren kandelaars met typische rococo-kenmerken zijn gemaakt door Jean-Claude Martin.   Hij maakte ook de prachtige zilveren haardornamenten.

                                                     

 

 Deze fantastische porseleinen beeldjes 'Een Paar Putti die Dolfijnen Berijden' van Tricia Street gemaakt naar een origineel paar van Meissen, zijn slechts 2 cm. groot maar zeer gedetailleerd!  Zelfs op deze vergroting zijn niet alle details te zien.    

 

                                                                                                      

 

Ik ben al heel lang op zoek naar een haardinzet die goed bij de schouw past, maar heb tot nu toe niets kunnen vinden dat naar mijn zin is.  Ik heb dus maar weer mijn favoriete   hortensia in de haardopening gezet, zoals dat vroeger gewoon was.  Ook in werkelijkheid is de hortensia één van mijn favoriete planten.  Deze hortensia sleep ik van de ene kamer naar de andere.  De kleuren vind ik zo mooi!  Ik heb deze gemaakt met een pakketje van vaRIAatjes*.  Het wordt tijd dat ik er nog een paar maak.

 

 

 

 

 

De twee borden boven in het buffet zijn van Cocky Wildschut.  Bij Cocky heb ik een aantal workshops porseleinschilderen gevolgd.  Heel erg leuk en het resultaat mag er wezen.  Het is echter geen blauw porselein, dus het komt niet in mijn buffet te staan.  Het bordje aan de muur is van Henny Staring-Egberts.  Zij maakte ook de water-ketel, de tulpenvaas en , in samenwerking met Jens Torp, de japanse Imari schaal.  In februari  2005 heb ik mijn eerste workshop van Jens gevolgd, het was ontzettend leuk en Jens is een fantastische leraar.   Het resultaat is te zien op de  'Workshops' -pagina.                  

De bestek-urn is gemaakt door Johan Ulfman, een zeer vriendelijke man die de meest prachtige meubels maakte.

          

                                          

 

 

 

 

 

 

 

Het porselein in deze buffetkast is allemaal gemaakt door Cocky Wildschut.  De zilveren kan op de bovenste plank had Jean-Claude Martin als kadootje bij mijn pakketje met de zilveren kandelaars en haardornamenten gedaan.  Een verrassing waar ik heel erg blij mee was!  Het overige zilver is gemaakt door Jens Torp.  Mijn laatste aanwinst is deze prachtig gevormde kraantjeskan.                   

 

 

                    

                                                

 

Bezoek!  Opa komt een even kijken hoe het huis wordt.  "Maak maar een mooie foto van me kind, voor later", zei hij.  Dat heb ik dus maar gedaan. 

                                                                                       

 

 

Opa (gemaakt door Miep Felix Perquin)  heeft speciaal voor de foto zijn zondagse pak aangedaan.  Hij ziet er prachtig uit!

 

 

 

Januari 2016: In de loop der jaren heb ik weing veranderd aan deze kamer.  Er zijn een paar stukjes porselein bijgekomen, wat zilver en een klein popje in 18e eeuwse stijl.

 
Het popje kreeg ik van Margot van La Belle Brigante.  Het popje is slechts 4,5 cm groot, gemaakt van Fimo en gekleed in zijde.  Het kleine dametje is in goed gezelschap van de dames op het schilderij en het porseleine bord aan de wand.  

 

                    

 

  

 

 

In de buffetkast zijn er een aantal miniaturen bijgekomen.  Zilver van Jens Torp en Mike Sparrow.  Porselein van Henny Staring-Egberts en Cocky Wildschut.  Ivoren bokaal van Vonas Miniaturen.  Glazen bokaal van Gerd Felka.  

 

Houten theekistje in de vorm van een appel:  Vonas Miniaturen.  Het is niet te zien op de foto, maar de appel heeft een ivoren binnenbakje met deksel waar thee in zit en een klein zilveren theelepeltje.  

 

Het zilver kan wel een poetsbeurt gebruiken zie ik!

 

 

 

 

 

 

 

 

Van de Amerikaanse zilversmid Pete Acquisto kocht ik een heel klein zilveren melkkannetje dat perfect bij de grote koffiekan van Jens Torp past.  Het kannetje is slechts 1,1 cm groot en heeft een scharnierend dekseltje!

 

Hoewel er nog een paar kleine dingetjes moeten gebeuren in deze kamer, ben ik nog steeds erg blij met hoe het er uit ziet.  Vooral 's avonds, met de lichtjes aan, kan ik erg genieten van deze kamer.  In de buffetten is nog ruimte genoeg om de collectie te laten groeien!

 

                                                                                        

 

 

 

 

Neem een kijkje in de keuken!

 Home   

◘ Menu  

◘ Poppenhuis 1

 Poppenhuis 2

◘ Kijkkastjes

◘ Workshops  

◘ English Pages  

◘ Weblog  

BewarenBewaren