Arts & Crafts

De Engelse 'Arts & Crafts'  waarvan William Morris een van de bekendste kunstenaars is, is een stijl die mij altijd heeft aangesproken.  In de hal van het grachtenhuis heb ik ook al een beetje 'Arts & Crafts'  invloeden gebruikt en in de studeerkamer en bibliotheek wil ik daarop doorgaan.

 

 

De bibliotheek bevindt zich als een galerij boven de studeerkamer aan de voorkant van het huis. Daarvoor heb ik een gat in het plafond van de studeerkamer gezaagd waar ik een wenteltrap in wil plaatsen.  Op de galerij heb ik boekenkasten gemaakt van alle stukken hout die ik nog had: vliegtuigtriplex,  balsa, teak en latten van oude houten luxaflex.  De eerste boeken zijn ook al klaar. Nu nog een kast vol!  Aan de onderkasten heb ik koperen gordijnrails bevestigd, daar moeten gordijntjes voor komen .  Zo kan ik ook een beetje smokkelen met de hoeveelheid  boeken...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De wenteltrap heeft heel wat meet- en rekenwerk gekost, maar past dan ook precies.  Ook hier had ik , net zoiets als bij de leuning van de trap, moeite met het bepalen van de juiste draairichting.  Je moet immers wel helemaal omhoog kunnen lopen zonder je hoofd te stoten tegen het plafond.  Met behulp van een papieren mal en een poppetje heb ik het raadsel kunnen oplossen. 

                                                                                                                 

Hier staat de wenteltrap op de uiteindelijke plaats, nog vastgehouden door twee klemmen.   Op de vloeren liggen stroken teak,  geschuurd en in de was gezet.  Waar zou ik zijn zonder Jaap, die mij al dit teak gegeven heeft?  De voorraad raakt al wel een beetje op, de mooiste stukjes zijn al gebruikt natuurlijk.  Nu is het dus echt afwegen: wat wil ik maken, hoe wil ik het maken, wat heb ik nog aan hout, kan ik  maken wat ik wil?  Niet altijd dus.  Soms moet een plan enigzins aangepast worden omdat ik geen geschikt materiaal heb.
 

In de studeerkamer heb ik onder het raam een lage boekenkast met geïntegreerd bureau gemaakt.  Voor het bovenblad dat ik uit één stuk wilde maken, had ik alleen nog genoeg hout van 1mm dik.  Langs alle randen heb ik toen afval latjes gelijmd, zodat het blad toch dikker lijkt!
 

 

Op deze foto is te zien dat ik de trap verplaatst heb naar rechts, dat was toch mooier.  In de achterwand is een schoorsteen opgenomen met een haard van Sue Cook.  De Gotische boogvorm van de haard komt terug in het bureau.   De lambrizering  loopt rechts naast de haard door tot naast het trapgat, waar het aansluit op de lambrizering van de trap.   Ook hier kunnen alle wanden vloeren en kasten weer uit het huis geschoven worden.  Voor mij is dit een ideale manier van werken, ik kan overal bij en als ik iets vergeten ben of alsnog wil toevoegen kan dat makkelijk.

 

 

 

Het plafond van de bibliotheek heb ik beschilderd met gestyleerde bloemenranden afgewisseld met een eenvoudig stippelpatroon.   Hiernaast en hieronder enkele foto's van het plafond in wording.

Het plafond bestaat uit een balkenframe gelijmd op ivoorkarton.  Hierdoor kon ik het schilderwerk gewoon aan mijn werktafel doen.  De bloemenranden zijn geschilderd met aquarelverf.  Het goud is een heel mooi dekkende gouache (donkergoud) van Talens.  Toen alle banen klaar waren kon ik het frame in zijn geheel tegen het plafond plakken.  De verf-roer-houtjes zijn hier even in gebruik als stutten totdat de lijm droog is.

 

                                                                 

 

Om ongelukken te voorkomen heb ik op de galerij van de bibliotheek een hekje gemaakt.  Het hekwerk is opgebouwd uit messing gordijnroedes, buisjes en staafjes.


                                                                                                                     
Voor de bibliotheek ben ik avonden lang bezig geweest om boekjes te maken.  Ik heb er minstens 1000 nodig en dan heb ik alleen nog maar de bovenste planken in de bibliotheek gevuld.  Ik heb verschillende methoden gebruikt om de boekjes te maken, maar de meeste hebben toch echte bladzijden.  Een paar boekjes hebben ook echte tekst, maar dat is erg veel werk.  Misschien dat er over 20 jaar een heleboel leesbare boekjes in staan, maar voorlopig heb ik het even gehad met het boekjes maken!

                                                             


Gelukkig was er iemand die al dat harde werk wist te waarderen.  Swapke!  Het poppenkind van Marmod was een weekje bij ons als loge en zij wilde graag een boekje uitzoeken in de bibliotheek.  Haar keuze was "Pluk van de Petteflat" van Annie MG Schmidt.   Goeie keuze Swapke! 

Veel van de covers van de boeken zijn door anderen gemaakt, zo ook het boek van Pluk.  Iedereen bedankt daar voor!  Ik heb ook veel van mijn eigen boeken gescand en verkleind, zoals de boeken achter Swapke, oa 'Macbeth' van Shakespeare. 

 

 

Een overzicht van een gedeelte van de bibliotheek, waar inmiddels bijna alle planken vol staan met boeken en de lamp in het midden vervangen is door een mooie kroonluchter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Nog een doorkijkje naar de bibliotheek boven, die je natuurlijk via de wenteltrap kunt bereiken.

 

             

                                                                        In een kamer waar Arts & Crafts zo'n belangrijke inspiratiebron is, mag een boek over William Morris natuurlijk niet ontbreken.  Ik heb één van mijn eigen boeken gescand, in 'Word'  aanelkaar geplakt en op fotopapier geprint.  Voor mij was dit mijn eerste poging om boeken te verkleinen en ik ben echt verbaasd over de kwaliteit van de druk.  De tekst op de binnenflappen is zelfs te lezen!

 

 Op de najaarsbeurs in Arnhem ( 2004) heb ik een aantal hele mooie spulletjes gekocht,waaronder een Tiffany lamp van Ray Storey (op één van de volgende foto's helemaal zichtbaar), een plakbandhouder, een héél klein boekje over de liefde en een postzegelalbum met hele kleine postzegeltjes en een klein pincetje (Tine Krijnen) en een echt werkend schaartje.   De handgreepjes die ik zocht voor het bureau kon ik niet vinden.  Met een paar eenvoudige handgreepjes, een stukje hout en wat verf heb ik ze uiteindelijk zelf gemaakt.


De bureaustoel heb ik  gemaakt naar een voorbeeld van een secretaressestoel uit het begin van de vorige eeuw.  Ook deze heb ik weer van teak gemaakt zodat het een mooi geheel blijft.  Het probleem was weer dat ik niet het hout van de juiste dikte had.  Ik heb hiervoor een dikker stuk hout met de cirkelzaag in smallere plankjes gezaagd.  Niet mijn favoriete werkje, ik blijf die zaag toch altijd eng vinden.   De rugleuning is uit een dik stuk teak gezaagd  en met een dremel bewerkt totdat er een mooie ronding in zat.  Ook de zitting is iets uitgehold, dat zit natuurlijk veel prettiger!
 

 

 

18 november 2004 - Wat heb ik toch weer een mazzel!  Vandaag kwam Jaap langs (die van het teak-hout) met een doos vol kersen-hout.  Allerlei verschillende stukken en diktes, van flinterdun fineer tot voorgelakt kersen-triplex.    Er zitten een paar  stukken massief kersen bij die denk ik heel geschikt zijn om een mooi kastje te maken.  Jaap heeft me nog wat tips gegeven, want ondanks dat de nerf van kersen fijner is dan van teak , is kersen lastiger om mee te werken.  Maar, eerst moeten de studeerkamer en bibliotheek af!

 

 

Eindelijk ben ik begonnen met de gordijntjes voor de boekenkasten.  Helaas heb ik niet genoeg om dezelfde gordijnen voor de ramen te maken.  Ik moet nodig op zoek naar nieuwe stofjes  voor de gordijnen en mooie bijpassende kussentjes.   De stoel is van heel fijn, zacht leer, gemaakt door Arlette Shelton.  Een genot om met een goed boek heerlijk in weg te kruipen.     

 

                                                                            

 

De haard is ook eindelijk af en hij brandt!  Ik heb in de vuurkorf een stukje van een blisterverpakking gelegd en dat met rode glasverf beschilderd.  Daarop heb ik steentjes van een model spoorbaan gestrooid die aan de glasverf blijven plakken.  Onder de blisterverpakking heb ik twee lampjes gemonteerd die aangesloten zijn op een flikker-installatie.  Zo lijkt het net of de haard zachtjes gloeit.

                                                                      

In  mijn 1:1 huis heb ik een la waar allerlei voor mij bijzondere dingen in zitten.  Daar zat ook deze prachtige japanse Satsuma knoop in die nog van de grootmoeder van mijn man geweest is.  Door het formaat en de ontzettend fijne decoratie is de aardewerken knoop perfect om als sierbord dienst te doen.                                                                                                                                                                                                                                                                                      

 

 

Behalve de Satsuma knoop heb ik ook een ivoren kopje en een voorstelling van een japans landschap met figuren, gesneden uit parelmoer,  uit mijn la gehaald om de schouw te versieren.   De parelmoeren voorstelling heeft mijn man ooit eens op straat gevonden.  De aquarel  "Hollands landschap met sneeuw"  heb ik in 2004 geschilderd en hangt nu mooi op de schouw.  Rechts van de schouw (niet zichtbaar) heb ik een tweede aquarel gehangen"Polderlandschap met molen".   

Het prachtige Engelse lantaarnklokje heeft een werkend uurwerk en werd gemaakt door Jim Watt.

 

 

 

 

Naast de haard heb ik een bankje ingebouwd waar je heerlijk kunt lezen.  In de 'Arts & Crafts' interieurs kwamen dit soort gezellige hoekjes bij het vuur veel voor.  De kussens van het bankje heb ik gemaakt van een geweven vloerkleedje, nadat ik het eerst  met acrylverf bewerkt heb om de felle kleuren wat af te zwakken.  Het losse kussen op de bank is gemaakt door Bir:Oniki en is een handgeknoopte kamelenzadeltas (in miniatuur uiteraard).  Het behang is 'Pimpernel' van William Morris. Het haardscherm maakte ik tijdens een workshop van Barry Hipwell.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor de haard heb ik een heerlijke Arts & Crafts stoel gezet, gemaakt door Kari Bloom van Miniton Miniatures.  De stoel heeft in de armleuningen en rugleuning een prachtig detail:  groen geglazuurde, ronde aardewerken tegels ingelegd in het hout.  De stof op de kussens is een ontwerp van William Morris.

                                                                      

 

Een goede lamp is onmisbaar bij het lezen.  Deze prachtige verstelbare bureaulamp vond ik op de beurs in London in mei 2004 bij David Provan.  De boekenmolen heb ik gemaakt van een kitje.                                                                         

Het 'tijgervel' dat naast de haard ligt is een handgeknoopt kleed gemaakt door Bregje van Bir:Oniki.  Ook het Sarak Ak-Su tapijt (oorspronkelijk uit West Turkestan, Centraal-Azië) werd door haar gemaakt.  

 

Wanneer je door het raam bij het bureau de kamer inkijkt is de trapopgang vauit het souterrain het best te zien.  De trap ligt verscholen achter een balustrade die bekleed is met hetzelfde stofje dat ik voor de gordijnen gebruikte (zie foto onderaan de pagina).

Het metamorfische kunstenaarsftafeltje met boekenstandaard werd, evenals de Charles Voysey stoel, gemaakt door Keith Bougourd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aan de rechterkant van de studeerkamer bevindt zich ook de trap naar de slaapverdieping.  De stootborden van de trap zijn gefineerd met teak.  In de leuning van de trap heb ik, net als in de hal, een zgn. 'kuipstuk'  gemaakt, zodat de leuning een mooie draai maakt naar de trappost toe.  De trappost heb ik gemaakt aan de hand van een beschrijving in de P&M, erg veel vijlen, vijlen en nog eens vijlen, maar wel mooi!  

Op de foto hieronder is te zien hoe ik de trappost maakte.

                                                   

 

 


 

 

 

 

 

 

Langzaam maar zeker vult ook de studeerkamer zich steeds meer.  Een paar boeken, een brief op het bureau, een plakbandhouder, een stempelhouder, een aktetas, een postzegelalbum....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


                                                                                                                           

 

 

 

 

 

Bestudeer ook eens de salon!                           

 

 Home   

◘ Menu  

◘ Poppenhuis 1

 Poppenhuis 2

◘ Kijkkastjes

◘ Workshops  

◘ English Pages  

◘ Weblog  

 

BewarenBewaren