Rococo

In de salon komen, net als in de eetkamer, rococo invloeden.  Het rococo kwam tussen ±1739 en 1780 in Nederland voor.  De oorsprong van deze zeer uitbundig ornamentele stijl lag in Frankrijk  ten tijde van Louis XV.  In de 18e eeuw had de schouw een belangrijke plaats in het interieur en aan de decoratie ervan werd veel aandacht besteed.

                                                                                                    

 

 

 

Bij 'de Stolp'  vond ik een typisch rococo schouwtje, perfect voor de salon.  Ik heb het met Decorfin in 'kiezel' geschilderd.  De spiegel is van kunststof en heb ik met een figuurzaagje uitgezaagd.  De spiegellijst ga ik maken van een soort poezie-plaatjes.  Ik had nog een velletje met prachtige goudkleurige rococo-vormen en met een beetje knip- en plakwerk heb ik er een hele mooie lijst van gemaakt.  Misschien dat ik de goudkleur nog ga veranderen in een warmere kleur goud, ik vind hem nu erg gelig.

 

 

 

 

Inmiddels heb ik de haard opgebouwd en beschilderd, de spiegel is klaar en de wanden zijn behangen.  Ook hier maak ik weer gebruik van een losse achterwand, dat werkt erg makkelijk.  Het behang heb ik gekozen omdat het lijkt op het zgn. Velours d'Utrecht, een soort trijp (wollen fluweel) met een geperst patroon.  Dit soort trijp werd vaak als behangsel gebruikt.

 

 

In de rechterwand heb ik de ramen voorzien van roetjes.  Het schilderen ervan neemt erg veel tijd in beslag omdat ik de buitenkant grachtengroen heb geschilderd en de binnenkant wit.  Het is erg moeilijk om dan geen groene verf op het wit te krijgen en vice versa.  Ik ben dan dagenlang bezig om kleine correcties uit te voeren.

 

 

 

Ook hier komt weer een parketvloer met een Versailles patroon.  Dit keer wordt het midden van de vierkanten eenvoudiger dan in de eetkamer, het behang en de schouw met spiegel zijn al druk genoeg.  In werkelijkheid waren parketvloeren in de 18e eeuw bijzonder kostbaar en kwamen dan ook niet veel voor.   Op de foto links ben ik bezig met het uitleggen van de basis vierkanten.

                                                  

                                                                    

Net zoals bij alle andere vloeren in het huis, heb ik hier weer eerst een mal gemaakt van dik papier.  Daarop het patroon getekend en de latjes vastgelijmd.  Nu moet ik de latjes voor de kleine vierkanten gaan zagen.  Dat wordt ook weer een aardig klusje want ze komen allemaal onder een hoek van 45° te liggen.

 

 

 

Alles gezaagd en de vloer is gelijmd!  Eerst met vrij grof schuurpapier vlakschuren, daarna met een steeds fijnere korrel schuren tot het heerlijk zacht aanvoelt.  Goed stofvrij maken en dan een paar keer in de was zetten.....klaar!  Op onderstaande foto ligt de vloer mooi opgepoetst op zijn plek

 

 

 

Ik ben begonnen met het maken van de lambrisering.  Ik gebruik hiervoor passe-partout karton, dik papier en een paar profiel latjes.  De lambrisering krijgt dezelfde kleur als de schouw, maar helaas heb ik niet genoeg verf meer om alles te schilderen.  Na een uitgebreide zoekaktie bleek dat ik deze verf alleen nog kon bestellen en wel per tray van 5 potjes!  Vooruit maar weer, ik wil de kleur wel erg graag gebruiken, dus......

 

 

Helaas is de kleur verf van de schouw niet meer leverbaar.  Nu heb ik van Histor Perfect Acryl de kleur 'zandsteen' gevonden die erg veel op 'kiezel' van Decorfin lijkt.  Alleen heb ik nu wel een halve liter!  Ik vond Decorfin wel fijner werken en uiteindelijk iets mooier, maar ik ben heel blij dat ik verder kan.

De lambrisering is af en ik heb ook een deur en deurkozijn gemaakt.  De vormen van de spiegel en de schouw komen terug op de deur.  Een uitgebreide beschrijving van hoe ik de deur en het kozijn gemaakt heb staat op de pagina:  "Workshops".  Klik op de foto om naar de uitleg toe te gaan.

                                                                                                                                                                      

Met de waardebonnen die ik heb gewonnen in de P&M-wedstrijd 'Kleine Fantasieën in Grote Verpakkingen', heb ik in de winkel van het Poppenhuismuseum  in Heesch dit beeldje van Tricia Street gekocht.  Deze dansende schone staat samen met een figuurtje in chinese kleding op de schoorsteenmantel.  Voor mij symboliseren  de beeldjes de verworven vrijheden en welvaart van Martha van Grootheest de Kleijne (zie: Singel 224, de geschiedenis)  en haar banden met China.       

 

 

 

Ik heb gordijnen gemaakt van een oud stuk grijze zijde dat ik nog op zolder had liggen.  Ik heb de zijde een grijs-groene kleur geverfd met gewone hobby-acryl verf.  In het echt zijn de gordijnen iets groener dan op de foto.   De gordijnkappen zijn hetzelfde als in de eetkamer, alleen heb ik ze hier bespannen met een effen zijde en afgebiesd met goudkleurig koord.  De embrasses voor de gordijnen moet ik nog maken. 

                                                                                       

 

Inmiddels ben ik begonnen met het maken van een comfortabele bank,  er moet per slot van rekening wel lekker geleefd worden in dit huis!  Ik heb eerst een schetsje gemaakt van de bank ,  de maten opgemeten van mijn echte bank en stoelen en aan de hand daarvan een paar mallen gemaakt voor mijn 1:12 bankje.  Een oude bezemsteel had precies de juiste diameter voor de ronding van de armleuningen.                                                                                                                                                           

 

 

 

Ik heb het hele frame en de armleuningen bekleed met dezelfde zijde die ik voor de gordijnen heb gebruikt.   Door de lichtval lijkt het een andere kleur, maar dat is niet zo.  Op de beurs in Arnhem heb ik prachtige bandjes en koord gekocht.  Eén daarvan gebruik ik om de randen van de bank af te biezen, met de rest ga ik een aantal kussens versieren die ook op de bank moeten komen te liggen.   Tot nu toe valt me mijn eerste poging om een bank te maken niet tegen.  Hopelijk wordt het eindresultaat ook zoals ik het bedoeld had.

 

                                                                              

 

De bank is zo goed als af, alleen de pootjes moeten er nog onder, maar die heb ik nog niet.  Ik heb er ook een paar sierkussens bij gemaakt.  Het grote kussen is van dezelfde zijde als de bank, o.a. afgewerkt met een gouden bies.  Ik heb er met gouden en groene verf een motief op geschilderd.  Het kleine kussen is van een prachtige zijden goudbrokaat dat ik ook weer in een bijpassende kleur geverfd heb.

 

 

 

Links nog een kussen van het zijden goudbrokaat, dit keer ook voorzien van een gouden bies.  Niet te zien op de foto, maar de stof van het achterste kussen heb ik met de printer bedrukt met het motief van het behang.

 

                                                                  

 

Mooie stoeltjes!   Bij Comptoir de Rouvray heb ik drie stoeltjes gekocht, elegante franse stoeltjes, waarvan er een op de foto rechts te zien is. 

 

Ik heb het stoeltje geverfd in de kleur van de salon en toen weer een beetje geschuurd.  Er zit ook een heel klein beetje goud als accent op.                                                             

Het stoeltje heb ik gestoffeerd met dezelfde zijde als de gordijnen en de bank.  Het bandje langs de zitting heb ik geverfd met acrylverf in een goudgroene kleur.                                                                                                     

 

 

 

  

 

 

 

 

Op de achtergrond en rechts is het tegelplateau te zien  dat ik in de schouw  gemaakt heb.  Het grootste gedeelte heb ik met de computer gemaakt, maar omdat ik mijn foto bewerkings programma nog niet beheers, heb ik uiteindelijk gewoon weer het ouderwetse knip en plakwerk gebruikt.

Uiteraard komen er nog een vloertje en een vuurkorf in de haard.   Het 'muizenholletje' is voor de bedrading van het haardvuurtje. 

 

Met de vloer van deze kamer gaat het wat minder goed, hij is helemaal krom getrokken.   Ondanks mijn eigen aanbevelingen om ivoorkarton voor de vloeren te gebruiken, heb ik dat in deze kamer niet gedaan.  Ik heb gewoon dik papier gebruikt omdat ik dat toevallig in huis had.  Het is niet zo erg, als alles klaar is plak ik de vloer gewoon vast,  maar het is makkelijker als je alles eruit kunt halen.

Dit zijn de andere twee stoeltjes die ik bij Comptoir de Rouvray gekocht heb.  Ook dit zijn twee hele elegante franse stoeltjes.  De zitting en rugleuning zijn zoals echte webbing gemaakt, maar hier is het met fijn garen gedaan.  Het ziet er van dichtbij ook echt prachtig uit.                                                                               

Eén van de stoeltjes heeft alvast een verandering ondergaan.  Net zoals het vorige franse stoeltje heb ik deze ook geverfd en weer licht geschuurd.  De zitting heeft een los kussen gekregen dat net als het andere stoeltje afgewerkt is met een picot bandje.   Voor de bekleding van de rugleuning heb ik mijn inspiratie gehaald uit een glossy woontijdschrift, waarin een foto stond van twee stoelen die op deze manier gestoffeerd waren.

                                                                                        

 

Toen ik in een tijdschrift een prachtige etagè re zag wist ik dat ik zoiets voor de Salon wilde maken.  Ik ben meteen gaan schetsen en meten en ondanks dat mijn uiteindelijke ontwerpje anders is dan het origineel, belooft het toch een elegant wandkastje te worden.

 

Het kastje dat ik ga maken wordt een hoek-etagè re.  De hele etagè re wordt uiteindelijk geschilderd. Omdat ik uiteindelijk een mooi glad geheel wil hebben en de nerven van het hout toch wel diep zijn, heb ik ervoor gekozen om al het hout voor te behandelen met gesso. Straks als er een paar laagjes op zitten en alles goed geschuurd is zal het mooi glad zijn en zullen de nerven bijna niet meer opvallen.

 

 

De C-voluten (dat zijn die C-vormige krullen zo typisch voor het rococo)  heb ik gemaakt van klei.  Voordat ik de planken erin gelijmd heb, heb ik eerst alles geschilderd.  Ik heb dezelfde kleuren gebruikt als voor de schouw, lambrisering en stoeltjes in de Salon, nl. zandsteen. De randjes zijn met goudverf bewerkt en het geheel heb ik wat ouder gemaakt met een mengsel van omber en groen.

                                                                              Hoewel het kastje nog niet helemaal af is (er moet nog een vaas met bloemen bovenop) heb ik 'm vast in de Salon gezet.  Ik ben er erg blij mee, vind alleen wel dat ik de schouw. lambrisering en de deur ook een beetje ouder moet maken.  Die zien er wel erg nieuw uit nu in vergelijking met de stoeltjes en de etagère. 

 

 

Omdat het overige schilderwerk in de Salon wel erg nieuw leek in vergelijking met de etagè re, heb ik de schouw, de lambrisering en de deur ook met verf bewerkt zodat het iets ouder lijkt.  Nu past de etagè re mooi in het geheel.

 

 

Boven de deur heb ik een spiegel gemaakt in dezelfde stijl als de spiegel op de schouw.  Ook hier is de spiegel van kunststof en heb ik hem uitgezaagd met een figuurzaag.  Het kunststof krast vrij snel als je het schoon wilt maken, wat op de foto goed te zien is.  In werkelijkheid vallen de krasjes gelukkig minder op.

                                                                                             


                   

Het plafond heb ik gemaakt door de technieken van de spiegel en de etagè re te combineren.  Hierdoor hebben de ornamenten op het plafond iets meer volume gekregen en komen ze beter uit.   Rechts een foto van het plafond, dat hier echter wel veel donkerder lijkt dan het is.   In het midden moet eigenlijk een mooie kroonluchter....

  

 

 

 

De gordijnen heb ik voorzien van embrasses en met lijm en haarlak gezorgd dat ze wat beter hangen.    Op de foto hieronder zijn ze iets beter te zien.  De raamkozijnen moeten nog worden afgewerkt.

                                                               

 

Bij Trees Beertema heb ik een heel mooi echt marmeren tafelblad gekocht, het tafeltje eronder heb ik er speciaal voor gemaakt.  Ook dit heb ik weer in de kleuren zandsteen en goud geschilderd en bewerkt zodat het ouder lijkt.

 

 

 

In het hoekje naast de open haard heb ik een tafeltje gemaakt met wat persoonlijke accessoires, waaronder twee foto's van mijn zoontje en een doosje van mijn favoriete chocolade, Droste pastilles.  De fotolijstjes heb ik gemaakt van handgeverfde zijde.  De mooie orchidee heb ik gemaakt tijdens een workshop van Anja van den Doel. (zie ook de 'Workshops' -pagina).

                                                                                                 

De aquarel van een 18e -eeuwse man heb ik in 2004 gemaakt.  De afmetingen van het schilderij zijn 5cm bij 6,8 cm.  Het heeft eindelijk een lijstje gekregen en definitieve plek in de Salon.  Op de 'Diversen' -pagina staan nog een aantal van mijn aquarellen.  Klik op het schilderij om naar de pagina toe te gaan (of klik hieronder op het theeservies om verder te gaan met de rondleiding).

 

Ik vond het moeilijk verlichting te vinden die binnen mijn budget paste.  Geïnspireerd door het wandblakertje dat ik in een workshop van Jens Torp maakte (zie 'De Slaapkamer'), besloot ik  voor deze kamer ook wandblakertjes te maken.  Ik gebruikte hiervoor dezelfde techniek als waarmee ik de spiegels boven de schouw en de deur gemaakt heb.

 

 

De kaarslampjes zitten met hun fitting op een schoteltje gelijmd.  In het schoteltje heb ik een gat geboord voor de bedrading, die verder door een kunststof buisje naar de achterkant van de spiegel geleid wordt.  Het kunststof buisje heb ik eerst even verhit waarna het makkelijk in vorm te buigen was.

 

 
In december 2007 deed ik mee aan een grote Sinterklaasswap op Marmod's Mini Magazine.   Mijn lootje werd getrokken door Johanna en zij maakte voor mij een paar prachtige antimakassars.  Deze antimakassars zijn natuurlijk eigenlijk bedoeld om over de rugleuning van de stoelen te leggen, maar ik vond ze zo mooi staan op de armleuningen van de bank, dat ik ze daar gelaten heb.  Nu beschermen ze de armleuningen tegen vieze handen.   

 

 

 

 

In 2008 deed ik weer mee met de St. Nikolaasswap.  Dit keer was het Jody die voor mij een cadeautje had gemaakt:  een prachtig doosje met daarin een beeldschoon houten popje met een jurkje.  (foto links)  Natuurlijk ging het vergezeld van een prachtig gedicht waarvan de letters zelfs in de kleur van het cadeau waren.

  

 

Het houten popje dat Jody voor me maakte woont voortaan in de hoekkast in de Salon. 

 

 

                 

 

 

 

 

   

 

 

 

        
                               

 

 

 

In januari 2009 maakte ik voor de Salon een stoeltje naar een voorbeeld dat ik op internet tegen kwam.  De stijl van het stoeltje is Louis XV (Lodewijk de vijftiende) .  De maten die erbij stonden heb ik door 12 gedeeld waardoor ik het stoeltje precies op schaal kon namaken.

 

De stof op de leuningen en het frame van de stoel zijn de laatste restjes zijde die ik nog van de gordijnen over had.


 

 


Inmiddels heb ik het stoeltje met een ander stofje overtrokken en heb ik er een bankje bijgemaakt in dezelfde stijl.  De bank die ik als eerste maakte (een paar jaar geleden) heb ik weggehaald.

 

 

 

 

 

 

Het prachtige salontafeltje werd gemaakt door Mark Gooch.  Het is een zogenaamde 'concertina' tafel, het blad klapt op en de achterste pootjes kunnen naar voren schuiven waardoor je een kleiner tafeltje krijgt dat tegen de wand
kan staan.


Het zilveren theeserviesje is van Mike Sparrow.  Het heeft een prachtige meloenvorm.  Het deksel heeft een ivoren knopje. 

 

 

 

 

 

De kopjes bij het theeservies heb ik beschilderd tijdens een workshop van Cocky Wildschut.  Het bord aan de wand (links) is beschilderd door Cocky zelf.  De dekselvaas beschilderde ik zelf.  Het is een kopie van een antieke delselvaas die ik thuis in het groot heb. 

 De tulpenvaas werd gemaakt door Henny Staring.  Ik heb er een aantal parkiettulpen voor gemaakt.   De tulpen heb ik uit papier geknipt en met aquarelverf beschilderd.

 

 Maart 2016:  De aquarel die ik in 2004 maakte heeft een nieuwe lijst gekregen.  Of eigenlijk: erbij gekregen, want de oude lijst zit er ook nog om en die fungeert nu als binnenlijst.                                                                                                                                                                                               

De lijst is gemaakt door John Hodgson en past qua stijl heel goed bij de spiegel en de wandblakers die ik voor deze kamer maakte.   De schilderijlijst was oorspronkelijk helemaal goudkleurig maar ik heb deze, net als de spiegellijst, bewerkt met een witte verf.  Zo passen de lijsten nog mooier bij elkaar.  
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aan de andere wand links hangt een schilderij van Elly Ypma naar Frans van der Mijn's 'Portret van Machteld Muilman' (c. 1745).   Dit schilderij heeft dezelfde lijst gekregen, het paste er precies in!

 


 

 

 

 

En dan nu...ssst!  De Slaapkamer...

 
 

 Home   

◘ Menu  

◘ Poppenhuis 1

 Poppenhuis 2

◘ Kijkkastjes

◘ Workshops  

◘ English Pages  

◘ Weblog  

BewarenBewaren