In augustus 1990 kwam ik als stewardess in dienst bij de KLM.  Ik wilde na mijn studie wel een jaartje vliegen en de wereld zien, maar dat jaartje werden er 13½!  Het was een fantastische tijd en het leek me leuk daar in miniatuur eens iets mee te doen.  Toen het tijdschrift Poppenhuizen  & Miniaturen in het okt/nov 2004 nr. een wedstrijd uitschreef   'Kleine fantasieën in grote verpakkingen', besloot ik meteen om mee te doen en dat de KLM mijn thema zou zijn.

Ik kwam al snel op het idee om een catering-container te gebruiken, maar ja, waar vind je zo'n ding?  Dat bleek nog veel moeilijker dan ik dacht en het werd een hele zoektocht.  Toen ik al bijna de hoop had opgegeven kreeg ik een mailtje van iemand die er wel een aan mij wilde verkopen.  Natuurlijk woonde deze meneer helemaal aan de andere kant van het land, maar goed, je moet er iets voor over hebben. 

                                                                                         

Dit is 'm dan, de catering-container.  Deze containers staan in de galley (keuken) van een vliegtuig en worden gebruikt als kastjes.  Hierin wordt van alles opgeborgen, van drank en broodjes tot glaswerk en papieren.  Ook extra maaltijden worden hierin aan boord gebracht en bewaard tot ze de ovens in gaan.  Aan het eind van de vlucht gaan de meeste containers weer van boord af en worden nieuwe, volle containers aan boord gebracht.                             

                                                                                  

                                                                                                                        

Na een paar maanden werken is dit het eindresultaat.    Ik heb er de tweede prijs mee gewonnen!  Wilt u zien hoe ik het gemaakt heb, klik dan op de foto rechts.  Hieronder volgen nog enkele detailfoto's.

 

 

      

                                            

                                                   

In de catering-container is een 1:12 weergave te zien van een deel van een vliegtuig galley (keuken) en een deel van de cabine.  Het stelt een moment voor tijdens het instappen van de passagiers van vlucht KL0641 naar New York.

 

Terwijl één van de stewardessen bezig is om de zojuist extra gebrachte maaltijden weg te zetten, verwelkomt haar collega de passagiers in de business-class.

 

                          

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

              

                                                                                                               

Hoewel het toestel niet helemaal volgeboekt is, zal het toch een drukke vlucht worden.  De eerste passagiers zijn al binnen.  Eén van de passagiers zoekt op de bagagebakken naar zijn stoelnummer, maar moet nog iets verder naar achteren doorlopen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Meneer Leclerc heeft net op tijd zijn aansluiting uit Parijs gehaald en staat nog met zijn ticket in zijn hand.  'Blijve die stoele nog vrijje, denke u?' vraagt hij.    'Ah, u spreekt Nederlands!  Ik zal zo even op de passagierslijst kijken voor u', zegt de stewardess, 'maar zal ik u eerst helpen met uw bagage?  En wilt u misschien iets drinken?' 

 

 

 Aan de andere kant van het gangpad heeft dhr. Van Zwaanswijk plaatsgenomen.  Dhr. van Zwaanswijk is een bekend gezicht op deze route, hij vliegt voor zijn werk twee keer per maand naar New York!  Volgende vlucht zal zijn laatste zijn, daarna gaat hij met pensioen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terwijl de meeste passagiers nog moeten instappen, zit dhr. Van Zwaanswijk al met een lekker drankje naast zich en met zijn leeslampje aan zijn krant te lezen.   De stewardessen hebben in de galley al van alles voorbereid,  de koffie is bijna klaar en er zijn alvast een paar drankjes ingeschonken.  Natuurlijk mag in de business-class de champagne niet ontbreken!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Behalve maaltijden en drankjes is er nog meer aan boord om de reis voor de passagier te veraangenamen.  Zo zijn er o.a. glossy tijdschriften en kranten, maar natuurlijk ook extra dekens en kussentjes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De containers aan deze kant van de galley zitten vol met serviesgoed en glazen, wijn, cognac en likeur en de nodige formulieren en douanepapieren.  In de lege trolley-posities hebben de stewardessen even hun boord-koffers geparkeerd.  Als er tijdens de vlucht tijd voor is, kan het VNC-blaadje (Vereniging voor Nederlands Cabinepersoneel) gelezen worden.  De ovenhandschoenen en schoenenzak met boordschoenen zal de eigenaresse van deze koffer voor vertrek nog wel even moeten opruimen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De koffie is klaar!  De man van de catering die net de extra maaltijden heeft gebracht wilde voor hij weer wegging nog even een vers bakje meenemen.  Inmiddels zijn alle passagiers aan boord.  Vlucht KL 0641 is bijna klaar voor vertrek.   Wilt u zien hoe alles gemaakt is, klik dan op onderstaande foto.

 

 

 

 

 

 Home   

◘ Menu  

◘ Poppenhuis 1

 Poppenhuis 2

◘ Kijkkastjes

◘ Workshops  

◘ English Pages  

◘ Weblog  

 

BewarenBewaren