KLM  FLIGHT 0641 NOW BOARDING

                                                     

                                                        

Na eerst een paar schetsen gemaakt te hebben om de indeling te bepalen  (net als in een echt vliegtuig was het woekeren met de ruimte)  kon ik met de bouw beginnen.  Ik heb het ontwerp losjes gebaseerd op de zgn. 'pijpenla', een lange smalle galley in een Boeing 747 van waaruit vroeger o.a. de eerste klas bediend werd.   De maten van de catering-container vormden de basis voor de opbouw van de galley.  Gelukkig kon ik me nog goed herinneren hoe alles eruit zag.  Ik heb voornamelijk gebruik gemaakt van foamboard, dit is goed te snijden en heel licht. 

 

                                                                                                                                                                                                     

 

 

 

De laatste dagen van december 2004 ben ik begonnen met het maken van de eerste twee popjes:  een stewardess en een man van de catering.  (Zie ook volgende foto's)   Het uniform van de stewardess heb ik precies zo gemaakt als het echte KLM-uniform.  De blouse heb ik gemaakt van mijn eigen oude uniform-blouse.   De speldjes en de 'wings' (je krijgt je 'wing' uitgereikt als je geslaagd ben voor het examen voor steward/ess)  heb ik gemaakt van een stukje folie, een heel pietepeuterig werkje!

                                                          

 

                                                                                                     

 

 

 

 

 

Ik heb heel veel ervaring met het maken van kleding en het tekenen van de patronen was geen probleem, het naaien daarentegen....... dat viel me heel erg tegen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het begin is er!  Hier staan al heel wat miniatuurversies van de catering-container op hun plaats.  Misschien wat teleurstellend, maar nee, de deurtjes kunnen niet open. (Alhoewel, als je hard trekt lukt het wel!)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aan de rechterkant van de galley komt het werkblad met daaronder de trolley-garages.  In het werkblad heb ik een spoelbakje met afvoer gemaakt van een aluminium plaatje dat uit een oude printer gesloopt is.

 

 

 

Ik wilde in de galley een trolley neerzetten met een paar maaltijden erop.  Helaas is werken met klei niet mijn sterkste punt, maar na een workshop bij Angie Scarr is het helemaal goed gekomen.  De maaltijden zijn afgedekt met folie om ze vers te houden.  Lekkere salade met garnalen!  Zelf peper en zout toevoegen!  De peper- en zoutvaatjes zijn gemaakt van een oude ballpoint vulling. 

De gele vlek onderaan de rechter foto  worden potjes saus voor over de sla, gemaakt van een stukje holle perspex en glasverf.  De trolley is gemaakt van passe-partout karton en zilververf, de wieltjes zijn van klei.   

 

   

 

 

                                       

De volgende klus was het  maken van de koffie-zet apparaten.  Vreemd genoeg kon ik me na 13½ jaar er mee gewerkt te hebben niet meer herinneren hoe de bovenkant eruit zag.   Een KLM-piloot die bij ons in het dorp woont heeft foto's voor me gemaakt zodat ik weer verder kon.  Als je goed kijkt zie je dat het linker apparaat vol is en het rechter leeg.   De koffie-kraantjes (blauw) en de heet water- kraantjes (rood) heb ik weer van Fimo gemaakt.   De blauwe trolley linksonder is de prullenbak (met plastic binnenzak uiteraard).  De zilveren containers in het midden zijn de ovens.  Ik heb een fout  gemaakt bij de onderste deurtjes, dat zag ik pas toen ik deze pagina in het Engels aan het vertalen was.  Zie je de fout?  Wel grappig dat je zo lang met iets bezig kunt zijn zonder dat je dat opvalt. 

 

     

 Hier zijn de koffie-machines klaar.   Links een paneel met zekeringen en de verlichte knopjes van o.a. 'main power'.  Er brandt ook een rood lampje.... als dat maar goed gaat!!   Onder de koffie-machines heb ik van een lolly stokje een werklampje  gemaakt.

De rode 'lockjes' voor de containers en de trolley garages (deze dienen om de containers en trolleys goed op hun plaats te houden, ze mochten eens op eigen houtje gaan vliegen.....geen fijn idee) zijn gemaakt van tandenstokers en cocktailprikkers.  

 

Het achterste gedeelte van de container stelt de cabine van het vliegtuig voor.  Natuurlijk moesten er stoelen in komen en een aantal passagiers.  Ik heb op het internet heel veel foto's bekeken om de stoelen zo goed mogelijk te maken.                                             

 

Een foto van de echte stoelen, een schets, een mal van de stoeltjes en het begin van een passagier.  De houten blokjes vormen de basis van de stoelen.  Bij het zagen van deze blokjes was ik bijna twee vingers kwijt.  Er was een hoop bloed, gelukkig was het een oppervlakkige  verwonding maar het scheelde maar een haartje!  En dat terwijl ik altijd erg voorzichtig ben.   

 

     

 

 

Een aantal details van de stoel heb ik weggelaten, maar deze stoel krijgt wel een echt werkend leeslampje!  Het leeslampje heb ik gemaakt van een glasvezeldraad die uit een oude printer gesloopt is.  De draad gaat door de rugleuning van de stoel naar de onderkant, via een gaatje in de vloer naar bodem van de container waar ik een aansluiting maak op een gloeilampje.  Het valt niet echt op in het totaalplaatje, maar ik vind het zelf een erg leuk detail.  

De bekleding van de stoelen is gemaakt van mijn oude uniform-schort.  

 

                                                                                                                

 

De passagiers heb ik gemaakt van Fimo-klei.  Dit is het eerste popje dat ik gemaakt heb, klaar om de oven in te gaan.  Hoewel een eerdere poging een aantal maanden geleden finaal de mist in was gegaan, het leek toen echt nergens op, lukte het dit keer wonder boven wonder wel.  Ik stond er zelf van te kijken!  Ook de houding van het hoofd en de stand van de vingers (hij moet omhoog kijken en een tas vasthouden) zijn gelukt.  Ik denk dat de workshop die ik in april bij Angie Scarr gevolgd heb daar zeker debet aan is!  

 

 

    

                

Hier liggen de eerste onderdelen van het popje in de oven, klaar om gebakken te worden.  Omdat het werken met Fimo voor mij nieuw was, heb ik heel goed de temperatuur van de oven in de gaten gehouden.  Eerst met een oven-thermometer de beste plek in de oven opgezocht en toen......, op hoop van zegen.   Gelukkig ging het allemaal goed, het zou toch zonde zijn van al dat werk als het bakken mislukt was. 

 

    

 

 

En hier is'ie dan!   Ik vind hem zelf heel leuk geworden.  Hij heeft zo'n mooie kop dat ik het zonde vond om er een pruikje overheen te maken.  Ik heb hem dan ook een heel kort geschoren hoofd gegeven door met verf heel licht de haargroei aan te geven.  Het gezichtje van dit popje( ook de andere popjes trouwens) heb ik met acrylverf geschilderd.  Als ik nog eens popjes ga maken koop ik eerst de juiste verf en penselen, dat werkt ongetwijfeld een stuk makkelijker dan de spelden, cocktailprikkers, wattenstaafjes en afgeknipte penselen waar ik het nu mee gedaan heb!

In de kist is dit popje het minst zichtbaar.  Veel details gaan dus verloren (zelfs op deze foto slecht of niet zichtbaar), zoals zijn cowboylaarzen en de weekendtas met rits! 

 

                                                                            

Hier alle popjes op een rijtje.  Wel allemaal met geschilderde gezichtjes en pruikjes, maar voor de twee heren moet ik nog geschikte stofjes voor kleding vinden.  Daar doorzoek ik niet alleen de lappenkist voor, ook mijn garderobekast is niet veilig!   Zo zijn de spijkerbroeken gemaakt van een broek van mijn zoontje en voor de jas van de KLM-man heb ik een sport jack verknipt.  Uit de reflecterende banden die op het jack zaten heb ik de KLM-letters en het kroontje geknipt.                                                                                  

                                                                                                                                                       

                                                                          

 

Eindelijk begint het op een echt vliegtuig te lijken. 

In de rechter zijwand heb ik raampjes gemaakt van de schenktuitjes van appelsappakken.   De maat was perfect!   De binnenkant heb ik eruit gesneden en voorzien van 'glas' waar ik weer lampjes achter heb gemonteerd.  

De bagagebakken heb ik gemaakt van pakken Bar-le-Duc bronwater, die hebben een mooie zilveren binnenkant maar zijn heel lastig te lijmen  door het wasachtige laagje dat erop zit.  

De vloerbedekking achterin heb ik gekocht, maar heb ik diverse keren met acryl-verf bewerkt om de juiste kleur te krijgen.

Op de bagagebakken en in de galley heb ik lichtbakken gemonteerd die ik gemaakt heb van de kap van de T.L.-lamp die boven mijn werkbank hangt.  Als ik iets wil maken is niets veilig in huis!   

                                                                                     

 

 

De stoelen erin!  De glasvezelkabel waarvan het uiteinde het leeslampje vormt, gaat door het gaatje naar een lampje onder de vloer.  En jippie! het werkt nog ook. 

 

Nu is het bijna klaar.  Nog een paar kleine dingetjes maken (kussentjes, tijdschriften, kranten, kaartjes voor op de containers e.d.) en de popjes kunnen erin.                                                                    

 

 

 

 Zie je het leeslampje branden?  Onder de vloer zit een plastic kokertje gemonteerd, dat van binnen bekleed is met een kunststof zilverfolie.  Daar zit weer een lampje in waar de glasvezel tegenaan zit.  Aan het uiteinde van de kabel zie je dus eigenlijk het licht dat afkomstig is van dat 12 Volts lampje.  Leuk spul hoor, die glasvezelkabels!

 

                 

 

 

                      

        

 

 

                                                                                                                                                                        Neem een kijkje in het volgende kistje!  

 

 

 Home   

◘ Menu  

◘ Poppenhuis 1

 Poppenhuis 2

◘ Kijkkastjes

◘ Workshops  

◘ English Pages  

◘ Weblog  

BewarenBewaren