Toile de Jouy 

Voor de slaapkamer had ik al een hele tijd twee rollen Toile de Jouy behang liggen.  (lettelijk:  stof of doek uit Jouy)  vindt zijn oorsprong in  Jouy-en-Josas, een dorp vlakbij Parijs.  Na een decennia-lange Franse ban op het importeren en fabriceren van de toen zo populaire veelkleurige Indische sitsen, werd in 1760 in dit dorp met gebruikmaking van de nieuwste technieken, de beste graveurs en de fijnste weefsels begonnen met het bedrukken van stoffen.  Hoewel hier stoffen in vele kleuren bedrukt werden, zijn het vooral de stoffen in de monochrome rode en blauwe kleuren die bij ons bekend staan als 'Toile de Jouy'.   Het dessin van Toile de Jouy bestaat altijd uit personen en landschapselementen.  Op mijn behang zijn een een herderinnetje, een man met paard en wagen, een aantal huizen en schuren en bossages te zien.

 

In de slaapkamer ben ik (zoals gewoonlijk zou ik haast zeggen) begonnen met de achterwand.  Ik heb hiervoor gebruik gemaakt van de bodem van een sinaasappelkistje.  De plaat op maat gezaagd, de uitsparingen voor deuren en haard uitgezaagd, het enig overgebleven gaatje (de kistjes zitten met grote nieten inelkaar) geplamuurd, en de wand behangen.

 

Het Toile de Jouy behang heb ik verouderd met verf zodat het lijkt alsof het er misschien al eeuwen op zit.


 


De haard van Sue Cook heb ik geschilderd in de kleur zandsteen, de details van de ornamenten in ivoorwit.  Toen alles keurig in de verf zat heb ik ook de haard met verf verouderd.  Soms is het wel even slikken als je je mooie nieuwe behang of keurig geschilderde spullen te lijf gaat met een dikke kwast met verf in de kleur 'smurrie', maar meestal geeft het nèt dat beetje meer dimensie en realisme.   

 

                          

                                                         

 

Aan weerskanten van de schouw komen twee ruimtes, aan de linkerkant komt een wastafel en aanverwante zaken, aan de rechterkant komt kastruimte.   De deuren van deze ruimtes heb ik  aan beide kanten behangen, aan de buitenkant met het Toile de Jouy, aan de binnenkant met een heel mooi bloemmotief.  

De achterwand van de ruimtes heb ik bespannen met een ruitstofje in dezelfde kleur rood als het behang.  

                                                     

 

 

 

 

 

Wie wat bewaart die heeft wat.   Dat is hier wel van toepassing, want de raampjes van de deuren heb ik voorzien van 'kanten' gordijntjes, gemaakt van lint dat om een doos bonbons heen zat.  Daarachter vloeipapier met een mooi patroontje dat als inpakmateriaal gebruikt was voor een pakketje van Laura Ashley.   De deurframes heb ik gemaakt van restanten van houten luxaflex.    

 

Alles staat nog los.  Ook de deuren zitten nog niet aan het frame vast, de scharnieren moet ik nog kopen.  

                                                                                                        

                                                                                                  Eigenlijk wilde ik een hemelbed maken voor de slaapkamer, maar dan zie je de achterwand bijna niet meer, dus heb ik een bed met een baldakijntje gemaakt.  De zijden beddegordijnen zijn met de printer bedrukt in hetzelfde patroon als het behang.  De gordijnen zijn gevoerd met een fijne witte katoen.

                                       

 

Om de gordijnen te plooien en de plooien mooi te laten vallen, maak ik gebruik van een zachte mat, veel spelden een sterke haarlak.  

Ik heb een beetje te veel stof gebruikt voor de gordijnen, maar ik vind die volle gordijnen ook wel weer leuk staan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ik was van plan om alle wanden met Toile de Jouy behang te behangen,  maar dat wordt misschien een beetje saai, vooral achter het bed.  Daar moet ik nog maar eens over nadenken.  Een fijn streepje is misschien ook wel mooi.
 

 

 

Het stoeltje en het kussentje zijn afkomstig uit de salon.  Het is een Euro Mini's stoeltje dat  ik  helemaal veranderd heb.  Ik vind het hier eigenlijk leuker staan dan in de salon. 

 

Het winterzonnetje schijnt lekker naar binnen, er ontstaan mooie contrasten en schaduwen door.   Deze foto rechts is bijna hetzelfde als die twee foto's hierboven, maar door de lichtval  zó anders! 

 

 

 

 

 

 

 

Het vloertje voor de slaapkamer heb ik gemaakt van latjes van houten luxaflex.  Ik heb het gelegd in het zogenaamde 'Hongaarse punt'- patroon.  Ik heb de latjes met de cirkelzaag, met behulp van een zaaghulpje, allemaal onder de juiste hoek op de juiste lengte gezaagd.

 

 

Ik heb de vloer goed geschuurd en in de beits gezet.   Na het beitsen de meeste kleur er weer afgeschuurd, daarna met een verdunde verf (weer de kleur zandsteen) er overheen. Ook dit weer licht geschuurd. Nu lijkt het een beetje op een oude geschuurde vloer, precies zoals ik het wilde!

 

Het werk aan de slaapkamer heeft acht maanden stil gelegen.  In die tijd heb ik wel een heel mooi stoeltje en een zilveren wandblakertje  gemaakt  die heel mooi zullen staan in de slaapkamer.


                               

 

Na de extreem lange bouwvakvakantie heb ik als eerste een spiegel gemaakt voor boven de schouw.    De spiegel is opgebouwd uit diverse onderdelen, o.a. een stukje van een oud schilderijlijstje (het goudkleurige gedeelte), houten latjes en profiellatjes, karton en een aan stukken gezaagd gipsornamentje.  Om de spiegel een beetje op de schouw te laten lijken heb ik er papieren reliefornamenten opgelijmd.

                                                                   

De spiegel zelf heb ik een verweerd uiterlijk gegeven, zoals je vaak ziet bij oude spiegels.  Ik heb daarvoor een combinatie van waterige acrylverf en goud-vernis (merk Liberon) gebruikt.

Het stoeltje heb ik bekleed tijdens de Guild School 2007 in Castine, Verenigde Staten .

 

 

 

 De deur heb ik weer gemaakt volgens mijn eenvoudige methode  (zie 'Workshops').  De deuren van de Eetkamer, de Salon en de Slaapkamer zijn allemaal hetzelfde, echter met een ander ornament boven de deur.

 

Voor de slaapkamerdeur heb ik gekozen voor een ornament dat gebaseerd is op de decoratie van de schouw.  Ook dit keer heb ik hier weer gebruik gemaakt van papieren reliefornamenten, een soort poesieplaatjes.  Door deze helemaal te verknippen kan je zo je eigen patronen maken. 

De deur heb ik geschilderd in dezelfde kleuren als de schouw en daarna verouderd.
De deurknop heb ik uit een stukje teakhout gesneden.                                               

 

 

 

 

 

 

Het plan om de hele slaapkamer te behangen met Toile de Jouy had ik al vrij snel opgegeven.  Op de wand naast de deur heb ik gekozen voor een streepje boven een hoge lambrisering.  Het streepje is een stofje van Brodnax, hetzelfde stofje dat ook op het stoeltje zit.
De lambrisering (in dezelfde kleuren als de schouw en de spiegel) heb ik gemaakt van een stukje dun MDF en verpakkings karton.

 

                

Natuurlijk kon ik het niet laten alvast mijn mooie zilveren wandblaker (gemaakt tijdens een workshop van Jens Torp) op te hangen en aan te sluiten. Omdat het een echt zilveren blakertje is, moet het natuurlijk zo nu en dan gepoetst worden. Volgens Jens Torp kunnen we het hele ding, met lampje en al, zó in de Hagerty zilverdip onderdompelen (hij heeft het geprobeerd!). Omdat ik dus geen complexe handelingen wil verrichten om het blakertje te reinigen heb ik een stukje draad vrij over de muur laten lopen, net genoeg om het in een beetje Hagerty te laten bungelen. Het mooie van het streepjesbehang (of wandbespanning) is dat je de draadjes bijna niet ziet.

Update 2016:  De bedrading van de wandluchters heb ik inmiddels achter een paneel weggewerkt, maar ik kan er nog wel bij voor de Hagerty-dip. 

 

 

 

 

 

 


Het hemelbed heeft er een tijdlang kaal bijgestaan omdat ik er niet tevreden mee was.  Het houtwerk en de embrasses heb ik nu zilverkleurig geschilderd, wat beter bij de kamer past.  Het baldakijntje heb ik met een stukje antiek zilveren kant bedekt. 
 

 

Het beddengoed heb ik gemaakt van antiek linnen, een oud kanten zakdoekje en stukjes zijde.  Het dekbed heb ik gemaakt van een stukje katoen dat ik zelf in de juiste kleur geverfd heb en de lekkere warme deken is een lapje vilt afgebiesd met zijde.

Het schattige schaapje is gemaakt door Shirley Scheibehenne.

 

 

 

 


Bij het raam staat een wasrek waar het beddengoed even lekker op kan luchten.  Ik heb het wasrek nagemaakt van een foto in een woontijdschrift.  Het rek heb ik in dezelfde kleuren geverfd als de rest van het houtwerk in de slaapkamer.  Het linnengoed dat er hangt heb ik gemaakt van een paar oude kanten zakdoekjes.  Het katoen van deze zakdoekjes is van een hele mooie fijne kwaliteit.

 

 

 

 

 


De mooie zilverkleurige leren schoentjes, gemaakt door  de Canadese Judith Blondell,  vond ik op de beurs in Arnhem in 2007. 

 

 

 


Begin 2010 maakte ik een nieuw stoeltje voor de slaapkamer.  Deze Louis XV -stijl fauteuil maakte ik net zoals het groene stoeltje in de salon.  Voor de bekleding gebruikte ik een lapje oud wit linnen. 

 

 

 

 

 

 

  

 

Op de ladenkast staat een bos pioenrozen die ik maakte met behulp van een kitje van Ria v.d. Kant.  Het porseleinen lampetstel beschilderde ik tijdens een workshop van Cocky Wildschut.

Het groene parfumflesje werd gemaakt door Gerd Felka uit Duitsland en de camee komt uit Engeland, beiden kocht ik op de beurs in Arnhem in 2009. 

 

 

Deze beeldige kussentjes werden voor mij geborduurd door Rosanna (van 'La Stanza di Giuggiola').  In 2010 spraken we een swap af, waarbij ik een stoelframe voor haar maakte en Rosanna iets voor mij zou borduren.  Het was wel een hele goede ruil voor mij! 

Per post stuurde ik Rosanna enkele stofjes van de slaapkamer die haar konden dienen als ontwerp inspiratie. De geborduurde kussentjes passen perfect in de slaapkamer en behoren tot mijn favoriete stukjes in mijn poppenhuis!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op de beurs in Arnhem (oktober 2010) kocht ik een borduurkitje voor een merklap bij Mary van der Stel van Miniworks.

Mijn eerste borduurwerk in miniatuur. Toen ik een draadje borduurgaren afknipte, knipte ik per ongeluk een van de draden van het stramien door .  Met ouderwetse stoptechnieken kon ik het gaatje weer dichten en is er aan de voorkant weinig van te zien gelukkig.

 

 

 

 

 

 Op de beurs in maart 2010 kocht ik een beeldig speelgoed schaapje van Linda Watson.  Normaal gesproken heb ik niet zoveel met speelgoed, maar voor dit schaapje maakte ik graag een uitzondering.   

 

Het serviesje op onderstaande foto is van Stokesay Ware.  Perfect voor een ontbijtje op bed.

 

 

 

 

 

 Een aantal elementen in de kamer moest ik nog aanbrengen.   Zo waren er nog geen plinten en plafondlijsten, en ook de omlijsting van de ramen was nog niet klaar.   Op onderstaande foto zijn deze elementen inmiddels wel aangebracht en heb ik ook gordijnen opgehangen. 

 
 

 

 Behalve de twee zilveren wandblakers naast het bed, had deze kamer verder geen verlichting.   Omdat ik geen lampjes kon vinden die ik mooi vond (tenminste, die ik ook kon betalen),  ben ik zelf aan de slag gegaan.  Zoals ik wel vaker doe, zocht ik in mijn laden naar iets dat ik geschikt vond om een lampje van te maken.  

 

De hanglamp boven de ladenkast maakte ik van een enigzins vreemde zilveren broche.  De speld haalde ik eraf en met glasverf kleurde ik de hangertjes rood.  Aan de broche bevestigde ik zijden koord en daartussen hing ik een klein lampje.  

 

Het is een heel ongewoon lampje geworden, maar ik vind het effect erg leuk.  
 

 

                                        

 

 

Het tweede lampje dat ik maakte staat op de schoorsteenmantel.  De voet van dit schemerlampje is een vaasje (gemaakt door Leo Reijnders) in dezelfde stijl als het andere vaasje op de schoorsteen.

 

Van transparant verpakkingsmateriaal maakte ik  een lampenkapje dat ik omwond met een snoer van kleine glazen kraaltjes.

 

Het lampje dat ik erin maakte brandt nu nog wat fel, maar dat zal ik binnenkort nog veranderen.    

 

 

Tot zover de werkzaamheden aan de slaapkamer.  Afgezien van wat accessoires zoals kleding in de kast, of spulletjes voor de naastgelegen badkamer ensuite, is deze kamer af.   

  


   

 

 

 

 Ontdek de zolderkamers...

 

 Home   

◘ Menu  

◘ Poppenhuis 1

 Poppenhuis 2

◘ Kijkkastjes

◘ Workshops  

◘ English Pages  

 ◘ Weblog

 

BewarenBewaren