Welkom! 
                                                                                                                               

De eerste ruimte die je betreedt nadat je door de voordeur binnenkomt is de Entree.  Door de ramen naast de trap en in de deur kan je al een een beetje zien hoe het er binnen uitziet.  Door het bovenlicht kan je de lamp zien branden.

                                                                  
De glazen kappen van de lampen (het zijn er twee) heb ik laten blazen door Leo Reijnders op de beurs Arnhem Poppenhuisstad voorjaar 2006.  

Ik ben naar Leo toe gegaan met een schetsje en wat maten en Leo kon het precies zo voor me maken!  De overige attributen die ik nodig had om de lampjes te maken vond ik ook op de beurs. 

 De lampen zijn precies geworden zoals ik ze in mijn hoofd had en ik ben er dan ook erg blij mee.

 

 

Achter de voordeur ligt het eerste gedeelte van de Entree.  Tegen het plafond zit een prachtige plafondrozet van Sue Cook.  De witte muren heb ik voorzien decoratief 'stucwerk'  met daar omheen gebogen gemarmerde lijsten.   Ook de lambrizering en de vloeren heb ik gemarmerd.  Al het 'marmer' heb ik gemaakt van passe-partout karton.  Op de pagina 'Workshops' staat een uitleg over marmeren.  Klik op de foto voor een vergroting.

                                                                               Het idee voor de decoratieve marmeren bogen kreeg ik door een foto in een foldertje van het Theatermuseum van de 18e eeuwse entree in het pand aan de Herengracht 168.   Mijn uitvoering is wel wat soberder, maar ik vind het toch heel mooi geworden.  

 

 

 

Om de Entree wat interessanter te maken heb ik d.m.v. een klein muurtje twee delen van de ruimte gemaakt.    Het gedeelte achter de voordeur ligt iets hoger dan de rest van de Entree, zodat er een afstapje is ontstaan. 

Eén van mijn lievelingsplanten, de hortensia, staat in het tweede gedeelte van de Entree.  De mooie blauwe hortensia heb ik gemaakt met een pakketje van  vaRIAatjes*.       

                                                                                           

                                                                     Prachtig toch? 

 

 

 

Het is altijd leuk om door de ramen bij een huis binnen te kijken.  Hier een kijkje door het raam naast de voordeur.

                                                                       

Een doorkijkje vanuit het tweede gedeelte van de Entree naar de voordeur toe.  Ik had in eerste instantie een ladenkastje tegen de muur staan, maar ik vond het er toch niet zo mooi staan en heb het weer weggehaald.  Ik heb nog geen idee wat ik er dan wel wil, of misschien laat ik het wel gewoon leeg.  

 
Het afstapje moet ik nog afwerken, dan is de vloer helemaal klaar.  Ik heb de vloer expres een wat meer beige tint gegeven dan de wanden omdat de kleuren van de ruimte anders erg koel zouden overkomen.   Toch zijn de kleuren die ik in de vloer en de wanden gebruikt heb hetzelfde, alleen de verhoudingen verschillen. 

  

 

Vandaag komt Opa ons  met een bezoekje vereren.   Opa is een popje dat gemaakt is door Miep Felix Perquin.  Ik ben helemaal niet zo'n liefhebber van popjes, maar dit popje zag ik op de voorjaarsbeurs in Arnhem  2006 en kon hem niet weerstaan.                                                                       

                       

 

Het is lekker warm binnen dus Opa doet zijn jasje maar uit.   Opa ziet er nog altijd keurig uit in zijn overhemd en vestje.  De gouden horlogeketting  is nog van zijn vader geweest.  Klik op de foto rechts om een klein beeldverhaaltje te zien over Opa.     

Hoewel de winter maar niet wil doorzetten, kan het 's morgens toch behoorlijk koud zijn. De muts, sjaal en wanten liggen al klaar op de stoel.

De stoel heb ik gemaakt met een kitje, de stof op de zitting heb ik geprint.  De mooie tulpenvaas is van Henny Staring-Egberts.

 

 

 

 

 

 

 

Er ontwikkelt zich steeds meer een winters thema in deze ruimte.  Inmiddels zijn er leren cowboylaarzen (Precious Little Things),  Friese doorlopers (schaatsen gekocht, de riempjes en veters zelf gemaakt) en een lekker warme trui (Le petit tricot) bijgekomen.  Het ligt erbij alsof er net iemand van de bevroren grachten is afgestapt.  

 

 

                                                                                

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In deze wereld kan je het net zo maken als je wilt natuurlijk.  Het is dan ook helemaal niet vreemd dat je door het raam een bloeiende clematis ziet (en een stel mussen), terwijl binnen de suggestie gewekt wordt dat er zojuist buiten geschaatst werd.  Late vorst of een kunstijsbaan?

 

 

Het haltafeltje was een gift van Erna Hoeing, een dame die haar hele collectie miniaturen aan mij toevertrouwde omdat ze zich op een andere hobby wilde concentreren.  Het tafeltje past perfect in de entree.

De lelies werden gemaakt door Gill Rawling (Petite Fleur), het bord door Cocky Wildschut en de drinkhoorn met zilveren rand, hoornuiteinde en voet door Jens Torp. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het winterse thema zet zich voort in het schilderij van Elly Ypma.  Het winterse tafereel is een vrije interpretatie van het 19de eeuwse 'Winter in Amersfoort' van Oene Romkes de Jongh.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het schilderij zal uiteraard nog een lijst krijgen, waarna het permanent aan de muur gehangen kan worden.  Ik zou het leuk vinden als ik nog een paar winterse tafereeltjes kan vinden die dan op de tussenwand kunnen hangen.  Het moeten wel hele kleine doekjes zijn want de wand is erg smal.

 

 

 

De dubbele deuren rechts leiden naar de hal met het trappenhuis.   Visueel strekt het winterse thema zich uit tot in het trappenhuis waar mijn aquarel 'Winterlandschap met knotwilgen' hangt.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een kijkje door de dubbele deuren van de Entree naar de Hal en door de volgende deur naar de Eetkamer.   Ik ben dol op dit soort doorkijkjes.   Ook hou ik erg van kamers die achter elkaar liggen, zonder verbonden te zijn door een gang, kamers en enfillade heet dat geloof ik.  Heel onprakisch, maar erg mooi als alle deuren open staan en je alle vertrekken kunt zien.  Dit doorkijkje doet me daar wel aan denken.  

De Entree op de cover van The World of Interiors!
Klik op de foto voor een vergroting.  

 

 

 

 

 

 

           

 

 

Komt u verder?

 

 

 

 Home   

◘ Menu  

◘ Poppenhuis 1

 Poppenhuis 2

◘ Kijkkastjes

◘ Workshops  

◘ English Pages  

◘ Weblog  

BewarenBewaren