Parketvloer leggen     

                                                   ~een uitleg~

                                                                                                                   

 

 

De parketvloeren in de hal en eetkamer van mijn poppenhuis heb ik gemaakt naar een eiken 'Versailles'-vloer, waarvan ik foto's uit mijn favoriete woon-tijdschrift 'The world of Interiors' heb geknipt (zie foto links).  Het maken van zo'n vloer is niet echt moeilijk, maar wel héél veel en precies werk.  Hieronder volgt een uitleg over hoe je een parketvloer kunt maken.  Lees eerst alles rustig door voor je begint.  Veel plezier!

 

 

Materialen:                                                              

-centimeter,
-metalen liniaal,
-scherp hobby-mes,
-scherpe schaar  (cirkelzaag,chopper),

-schilderstape,   
-pincet.

-fineer,
-ivoorkarton 300 grams, o.i.d. *

-tekenpapier,
-potlood,
-houtlijm,

 

* Het materiaal dat je gebruikt, de lijmsoort (op waterbasis) , de richting van de nerf in het patroon van de vloer en zelfs het weer (vochtig of juist erg droog) kunnen er toe bijdragen dat de vloer krom gaat trekken. 

Omdat mijn vloeren los liggen wil ik het risico op kromtrekken van de vloer zo veel mogelijk beperken.  Ik gebruik daarom karton dat heel fijn en dicht van structuur is, zoals ivoorkarton.  Dit karton is te koop bij winkels voor kunstenaarsbenodigdheden, of online.

 

Meten:

Allereerst moet je de ruimte goed opmeten.  Van het vloeroppervlak maak je een mal van ivoorkarton o.i.d., hier lijm je straks de stukjes van het parket op.

 

Fineer:

Nu je de afmetingen van de vloer weet, kan je fineer gaan kopen.  Ik heb teak fineer gebruikt van 1½mm dik , niet ideaal voor zulk fijn werk maar wel heel mooi!  Het soort fineer is afhankelijk van je smaak, iedere houtsoort heeft een andere kleur en tekening en kan een vloer een totaal ander uiterlijk geven.  Het beste neem je niet te dik fineer (1 á  1½ mm dik) met een fijne nerf, dat werkt het mooist.  Daarbij moet ik nog zeggen dat hoe fijner de nerf van het hout is, hoe dunner het fineer kan zijn.  De houthandel kan je daarbij adviseren.  Je hebt minstens 1½ tot 2 keer méér nodig dan de grootte van je vloer i.v.m. schuine hoekjes en foutjes.  Koop liever te veel dan te weinig, wat je over hebt kan je altijd nog wel ergens anders voor gebruiken! 

 

Ontwerp:

In deze beschrijving ga ik uit van het ontwerpje dat ik voor mijn eigen vloer gemaakt heb (zie foto hieronder), maar je kunt het natuurlijk net zo invullen als je zelf wilt.  Het 'Versailles' patroon bestaat uit geometrische patronen binnen een vierkant.  De grootte van het basis vierkant is afhankelijk van de afmetingen van de ruimte.  Mijn vierkanten zijn 8 x 8 cm,  ( mijn kamer is 50 x 40 cm, dus 6 vierk.  in de breedte en 5 in de diepte, dus 30 in totaal), maar kan je natuurlijk ook iets groter of kleiner maken zodat het beter in jouw ruimte past.  Aan de buitenkant van het parket heb ik nog  een eenvoudige rand gelegd om het geheel goed passend te maken.

 

 

Dit zijn de twee patronen die ik in de eetkamer gebruikt heb.  In de hal ligt alleen het rechter patroon.

Op de foto zie je het werk-ontwerp bijna op ware grootte.

 

 

Reken eerst uit hoeveel vierkanten je in jouw ruimte kwijt kan.  Als het een kleine ruimte is, maak de vierkanten dan ook iets kleiner.  Teken dan een paar vierkanten op een schetsblaadje en maak daar een paar ontwerpjes in (of kopieer mijn ontwerpje).  Eerst teken je de randen, daarbinnen een patroon dat eigenlijk  bestaat uit vier dezelfde blokken binnen het vierkant.    

Maak nu op ware grootte een werk-ontwerp  van het patroon dat je het mooist vindt, ook met potlood!  In mijn ontwerp zijn alle stukjes 0,8 cm breed, behalve de vierkanten en de driehoeken.  De lengtes staan op de tekening aangegeven.  Daarna teken je met potlood de vierkanten op de mal van de vloer (alleen de buitenlijnen, niet het patroon).  Nu ben je klaar om met het fineer aan de gang te gaan! 

 

Fineer zagen:

Omdat de meeste onderdelen van mijn ontwerp 0,8cm breed zijn, heb ik eerst heel veel stroken van 0,8cm met een Proxxon cirkelzaagje gezaagd.  Je zaagt in de lengte van de nerf.  Dit kan je ook gewoon met een scherp hobby-mesje doen.  Plak dan eerst schilderstape op het fineer (tegen het splinteren), teken de breedte af en snij langs een metalen liniaal de reepjes fineer af.   Het kan gebeuren dat het mesje de nerf van het hout wil volgen (met een fijne nerf zal dit minder snel gebeuren), druk daarom niet te hard op het mesje, snij in een paar keer met lichte druk de vezels van het hout door.  

In mijn ontwerp zitten vierkantjes van 1,2cm en van 1,5cm , dus heb ik ook een aantal strookjes van die breedtes gezaagd  en meteen van de strookjes vierkantjes gezaagd (de aanslag van de cirkelzaag laten staan). 

Voor de driehoekjes heb ik eerst vierkantjes gezaagd van 2,4cm , daar schilderstape opgeplakt, en er met een scherp mesje driehoekjes van gesneden.  Omdat je nu dwars op de nerf snijdt, kan het zijn dat er, vooral in de hoekjes, stukjes afbreken.   Ook nu weer meerdere keren met lichte druk door de vezels van het hout snijden.         

Nu moet je de strookjes fineer in lengte op maat maken.  Dit kan ook weer met de cirkelzaag.  Ik heb zelf de strookjes met een scherpe schaar op lengte geknipt.  Ook de schuine hoekjes heb ik met de schaar geknipt, gebruik hierbij het werkontwerp als mal.  Een zgn. 'chopper' zou hierbij wel heel handig zijn, die snijden heel precies en vaak ook nog onder een bepaalde hoek.  (Sinterklaas maar eens lief aankijken!) 

iHoe dikker het hout is dat je gebruikt, hoe lastiger het is om een schaar of een chopper te gebruiken.  Mooier is het dan om het hout te zagen, het hout zal dan aan de snijranden ook niet ingedeukt worden.

     

 

Parket leggen:

Begin op het werkontwerp met het los neerleggen van het eerste vierkant.  Misschien moet je hier en daar nog wat schuren om het mooi passend te krijgen.  Als het allemaal netjes past leg je het eerste vierkant uit op je vloer-mal.   Maak er nog een aantal op maat met het werkontwerp. 

Nu is het tijd om de eerste vierkanten te gaan lijmen!   Lijm eerst de vier buitenste stroken met houtlijm vast (ik heb Bison Professional Topspeed gebruikt) en werk zo naar binnen toe.  De buitenste stroken moeten echt mooi recht langs de potloodlijntjes liggen.  Als je het begin niet mooi recht legt, kom je uiteindelijk steeds schever uit en past je vloertje niet meer in de kamer. 

Zodra je een vierkant gelijmd hebt, leg je er tijdens het drogen iets zwaars op.  In die tijd maak je het volgende vierkant passend op het werkontwerp.  Zo ga je verder tot de hele vloer klaar is.  Als je er even niet aan werkt, leg het geheel dan vlak neer met een stapeltje boeken erop.

 

Afwerken:

Als je toch nog wat kleine kiertjes tussen de strookjes hebt, kan je die opvullen met een beetje schuurstof.  Druppel hiervoor een klein druppeltje houtlijm in het kiertje en veeg er wat schuurstof in.  Na droging goed vlak schuren.        

Je kunt de vloer afwerken op verschillende manieren.  Ik heb mijn vloer eerst goed opgeschuurd met fijn schuurpapier en daarna in de was gezet met vloerwas van mijn 1:1 vloer.  Je kunt de vloer natuurlijk ook beitsen of afwerken met een lak.  

Na voldoende droging kan je de vloer eventueel vast lijmen in de kamer.  Als je nog electra aan moet leggen raad ik je aan om de vloer los te laten liggen.  Mijn vloer ligt los en ligt nu na vele jaren ook nog steeds vlak.

 

 

Ik hoop dat het bij iedereen lukt.  Mocht je iets niet snappen, je mag me altijd mailen! 

                                   

                                                 Succes!                                          (terug naar boven)

 

>Deze workshop printen?  Door het gebruik van tabellen op deze pagina valt een groot gedeelte van de tekst weg als u gaat printen.  Als u met uw 'Ctrl c' en 'Ctrl v'  toetsen de tekst kopieert en plakt in een Word document lukt het wel!

 

 

 Home   

◘ Menu  

◘ Poppenhuis 1

 Poppenhuis 2

◘ Kijkkastjes

◘ Workshops  

◘ English Pages  

◘ Weblog  

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren