Koken en Wonen 


De keuken is de ruimte in het grachtenpand waar door de eeuwen heen het meest is veranderd.  Een grote verandering kwam er in de 20e eeuw toen er in de keuken gas, water en licht werd aangelegd.  Hoewel het misschien niet helemaal aan de laatste eisen op keukengebied voldoet is de vroeg 20e eeuwse keuken nog steeds mooi en zal niet worden vervangen door een moderner exemplaar. 

 

 

De keuken bevindt zich in het souterrain van het grachtenpand, gelegen aan de tuinkant.  Door  de achtergevel te slopen kwam er plaats voor een grote glazen pui met openslaande deuren naar de tuin.  De deuren moeten nog geplaatst worden, maar op de foto krijg je alvast een idee van hoe het wordt.

                                                                    

Het vaasje op de tafel is gemaakt door Cocky Wildschut, de tulpen maakte ik zelf.      

In de muur naar de hal maakte ik een raam en een nis in dezelfde vorm als het raam.  Het is de bedoeling dat het raam straks uit zal kijken op een binnenplaatsje dat achter de trap komt.  Voor het binnenplaatsje moet ik de zijwand van het poppenhuis aanpassen, maar daar begin ik pas aan als de keuken wat verder gevorderd is. 

Opa komt vast kijken of het fornuis het al doet.  Het fornuis is een kopie van het prachtige AGA fornuis dat in 1922 door de Zweedse Nobelprijs winnaar Dr. Gustaf Dalen werd ontworpen.   Het gietijzeren fornuis werkt volgens het principe van warmteopslag.  Het koken gebeurt op de twee kookplaten die zich onder de chromen deksels bovenop het fornuis bevinden en in de ovens van het fornuis.  Het fornuis is altijd warm en dient ook als kachel, het is dus altijd lekker warm in de keuken!   De keuken heb ik gebaseerd op een foto van de keuken van kasteel Twickel in Overijssel.  De foto (hieronder) komt uit het boek 'Romantische Huizen in Nederland' van Barbara en René Stoeltie.    Het was vooral de combinatie van de massief houten gootsteen en het koperwerk die me zo aansprak .  

 

 

 

 

Op de wand van de keuken zitten zogenaamde 'witjes'.  Hoewel de naam anders zou doen vermoeden zijn echte witjes niet echt wit, maar hebben een zweem van groen, geel, blauw, roze of grijs.  Deze verschillen in kleur ontstonden doordat de tegels vroeger met gekleurd aardewerk meegebakken werden.  Tegenwoordig wordt het glazuur op kleur gemengd in de tinten van oorspronkelijke witjes.   In de 17e eeuw waren witjes enorm populair en betegelde men hele keukens met deze tegeltjes.  Ook in de hedendaagse keukens zie je vaak de moderne variant van de witjes terugkomen.

Mijn 'witjes' zijn gemaakt van fijn, dun karton (het karton waar DollsHouseNederland tussen verzonden wordt!).   Een uitleg 'tegeltjes maken van karton' heb ik toegevoegd aan de workshops.

 

De keukenkastjes maakte ik van 3 mm vliegtuigtriplex, de laden en deuren van 2 mm vliegtuigtriplex.  De kastjes heb ik geverfd in de kleur 'zandsteen' van Histor, dezelfde kleur die ik in de Salon en de Eetkamer gebruikte.  Ook hier heb ik de kastjes verouderd door er een mengseltje van 'smurriekleurige' verf met een doekje op te smeren. 

 


 

Stilleven bij het keukenraam.  Op het aanrecht een vaas met een hortensia.  De hortensia maakte ik naar aanleiding van een prachtig exemplaar in mijn tuin.  De kleuren zijn zoals de echte hortensia bloeide.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                 

Natuurlijk moest ik alvast een aantal van mijn verzamelde miniaturen in de keuken zetten!

In de nis staat een gedeelte van het porselein dat ik tijdens workshops van Cocky Wildschut beschilderde.  

Op het aanrecht staat iets dat ik erg lekker vind  (nee, het is niet de wijn!):  beschuit met melkchocolade hagelslag van De Ruijter...heerlijk! 

 

De originele gootsteen in kasteel Twickel is gemaakt van massief hout en door vele jaren gebruik prachtig uitgesleten.  Voor het aanrecht in het grachtenpand heb ik een stukje massief kersenhout gebruikt waar ik met behulp van vijltjes en schuurpapier de slijtage van het origineel heb nagemaakt.  Met acrylverf en antiekwas heb ik het aanrecht op kleur gekregen.


De lamp boven het aanrecht was een koopje bij Heidi Ott op de beurs in Arnhem (oktober 2008).  De kleur was niet helemaal goed, daarom heb ik de buitenkant met koperkleurige en de binnenkant met cremekleurige Humbrol-verf geverfd.  Nu past de lamp perfect bij de koperen pannen.

Op de beurs vond ik bij Gerd Felka zes schitterende wijnglazen.  De wijnglazen lijken doodgewone, eenvoudige wijnglazen, maar zijn bijzonder omdat ze een getrokken steel hebben, wat wil zeggen dat de stelen niet vastgeplakt zitten, maar dat kelk, steel en voet uit één stuk gemaakt zijn. 

De prachtige wijnflessen en ook de olie- en azijnflessen op het aanrecht zijn van Hanneke (Minimini).   

                                                                                                                                       

                                                                                                                                   


Koperen keteltje gemaakt door Philippe Bordelet.


Eigenlijk was ik van plan het kastje dat ik in 2007 tijdens de Guild School in Castine maakte in mijn keuken te zetten. Maar het kastje bleek véél te klein te zijn voor al mijn verzamelde keukenspullen. Na wat wikken en wegen besloot ik de kast er niet in te zetten, maar een grote werktafel naast de AGA te maken die qua stijl bij het aanrecht zou passen.

Het werkblad en het schap onder de tafel zijn - net als het aanrecht- van een stukje kersenhout gemaakt. De ruimte onder de tafel heb ik expres open gelaten, zodat ik daar nog wat keukenspullen kwijt kan die dan toch in het zicht blijven.


 

 

Een aantal mooie keukenspullen die ik in de loop der jaren verzameld heb:  kruiken en kan van Elisabeth Bettler,  koperen vispan van Philippe Bordelet, cakevorm van Anita Degen (Keukengerei van rond 1900). 

De drie mengkommen heb ik een kleurtje gegeven tijdens een workshop van Cocky Wildschut.  Ik heb geprobeerd de kleur van franse mengkommen zo dicht mogelijk te benaderen.

Rechts iets dat ik zelf erg lekker vind: mini-Brosjes,   hier dus mini-mini-Brosjes. 

 
 

Het werkblad en het schap onder de tafel zijn - net als het aanrecht- van een stukje kersenhout gemaakt.  De ruimte onder de tafel heb ik expres open gelaten, zodat ik daar nog wat keukenspullen kwijt kan die dan toch in het zicht blijven.
 Koperen keteltje gemaakt door Philippe Bordelet.Eigenlijk was ik van plan het kastje dat ik in 2007 tijdens de Guild School in Castine maakte in mijn keuken te zetten. Maar het kastje bleek véél te klein te zijn voor al mijn verzamelde keukenspullen. Na wat wikken en wegen besloot ik de kast er niet in te zetten, maar een grote werktafel naast de AGA te maken die qua stijl bij het aanrecht zou passen. Het werkblad en het schap onder de tafel zijn - net als het aanrecht- van een stukje kersenhout gemaakt. De ruimte onder de tafel heb ik expres open gelaten, zodat ik daar nog wat keukenspullen kwijt 

 

De mand met de grote wijnfles is gemaakt Waldermar Backert (gekocht in 2007? in Arnhem).  De aubergine en courgette kreeg ik samen met nog een paar andere groenten als cadeautje bij een bestelling bij Comptoir de Rouvray in 2006.  Het dienblad maakte ik zelf, het kookboek werd gemaakt door Tine Krijnen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In 2010 kreeg ik van Sinterklaas een mooie set van vier  Le Creuset pannen.  De groene pan staat prachtig bij mijn verzameling majolica terrines.     Het wandkastje werd gemaakt doorMark Murphy als onderdeel van het instructiemateriaal voor de cursus  in Castine 2007.  Ik geloof dat de pootjes een beetje kort waren dus wilde Mark het kastje (bovengedeelte van een grotere kast)  weggooien.  Gelukkig mocht ik het van Mark uit de prullenbak vissen, en nu hangt het hier in mijn keuken.

 

 

 

 

 

 

 

Het rode wandbordje kreeg ik ooit in de brievenbus.  Het maakte deel uit van een advertentiecampagne van Douwe Egberts koffie.  Het heeft precies de goede maat voor dit muurtje in de keuken.

 

 

 

 

September 2013:

Toen ik begon aan de keuken was ik van plan een grote glazen pui in de achterwand te zetten.  Maar zoals die dingen gaan is het plan in de loop der tijd veranderd. 

De achterwand heeft nu drie ramen en een keukendeur gekregen.  Onder de ramen is nu ruimte om nog meer afzetruimte te creëren.  Dat heb ik gedaan met een koelkastje en een hakblok dat ik jaren geleden maakte voor een ander project.  Het koelkastje heeft verlichting maar dat moet nog aangesloten worden. 

 

De tafel maakte ik van kersenhout en past mooi bij de aanrechtbladen.  De gele kleur komt een aantal keren terug in de keuken, onder andere in de keukenhandschoenen. 

 

Ach ja, de keukenhandschoenen.  De mooie gele keukenhandschoenen die precies zo als de echte gemaakt zijn, van dun, soepel geel rubber, niet die stijve die je soms in miniatuur ziet.  Echt prachtig zijn ze. 

ren ze moet ik eigenlijk zeggen, want onlangs hebben een aantal muizen zich de toegang tot de keuken verschaft en zich tegoed gedaan aan mijn mooie  keukenhandschoenen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De koperen gieter is gemaakt door Philippe BordeletDe auricula's werden gemaakt door Gill Rawling van Petite Fleur.  Zij maakt de bloemen niet van papier maar van metaal! De bloemen en planten zijn daardoor veel steviger en hebben als voordeel dat ze minder snel flets worden zoals dat met papieren bloemen en planten vaak gebeurt. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De keukenstoelen werden voor me gemaakt door Kim Selwood.  Het zijn de 'Clisset' stoelen, oorspronkelijk ontworpen door Ernest Gimson.  Het zijn Arts & Crafts stoelen die lijken op de typisch Nederlandse keukenstoelen met knoppen die al eeuwen in onze keukens te vinden zijn.  Ik vind ze hier erg goed passen.
 

 

 

 

 

 

De lampen boven de tafel zijn van Ray Storey.  Behalve dat het mooie lampen zijn die perfect staan boven de keukentafel, zijn het ook lampen van goede kwaliteit.  Stevig ook vooral.

Nadat ik de lampen had opgehangen en aangesloten heb ik me al tientallen malen gestoten aan vooral de linker lamp.  Zelfs al neem ik me voor op te letten, krijg ik het elke keer weer voor elkaar om met mijn hand tegen de lamp te stoten. Ondanks dit geweld doen beide lampen het gelukkig nog steeds.

 

Door het raam is nog net een stukje van de kleine tuin te zien die aan de keuken grenst.  Een prima plekje om met mooi weer buiten te eten.  In de tuin staat een kleine lei-appel, wat groente en kruiden en natuurlijk een paar mooie bloemen. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 


Steek uw licht op in de Studeerkamer en Bibliotheek!

 

 

 Home   

◘ Menu  

◘ Poppenhuis 1

 Poppenhuis 2

◘ Kijkkastjes

◘ Workshops  

◘ Weblog  

 

BewarenBewaren