De keuken bevindt zich in het souterrain van het pand.  Ondanks dat de keuken zich in het midden van het pand bevindt komt er genoeg daglicht en frisse lucht binnen via de aangrenzende binnenplaats. 

 

 

Juni 2013:  Op de Kensington Dollshouse Festival in London kocht ik echte stenen flagstones voor de keukenvloer.  (Marl flagstones van Richard Stacey).  Het voorbeeldje dat Richard op zijn stand had liggen had de perfecte kleur: grijs met een zweem oker.  Toen ik thuis de verpakking van de stenen openmaakte bleken de stenen veel geler te zijn dan het voorbeeld dat ik had gezien.  Daar was ik helemaal niet blij mee, maar ik besloot dat ik de stenen toch te leggen en daarna te proberen de gele kleur met verf af te zwakken.

 

Na het leggen was er veel hoogteverschil tussen de tegels, maar dat was heel makkelijk op te lossen door de stenen met de schuurmachine te bewerken.  Dit moest wel buiten gebeuren want het gaf een ontzettende hoeveelheid stof!  Het was echter erg makkelijk te doen en de vloer werd prachtig glad.

Zoals de instructies van Richard Stacey aangaven, heb ik daarna de vloer eerst geseald en toen gevoegd.  Na het voegen was de kleur van de vloer al iets beter, maar pas na een bewerking met waterige acrylverf was ik echt tevreden met de kleur. Als afwerking gaf ik de vloer een laagje was.  De vloer heeft nu een zachte glans zoals oude stenen vloeren dat vaak hebben.

Ik had precies genoeg stenen voor de vloer.  Onder het gedeelte waar het aanrecht en de wandkast komen heb ik geen stenen gelegd.  

 

 
Een jaar voordat ik aan de keuken begon vond ik een mooie kit van een AGA fornuis bij Gable End Designs.  Het fornuis is een miniatuur kopie van het prachtige AGA fornuis dat in 1922 door de Zweedse Nobelprijs winnaar Dr. Gustaf Dalen werd ontworpen.   Het gietijzeren fornuis werkt volgens het principe van warmteopslag.  Het fornuis wordt gestookt op hout of kolen en doordat de warmte wordt vastgehouden door het gietijzeren fornuis, blijft de temperatuur in de ovens en kookplaten constant.  De moderne AGA's worden met gas of elektra gestookt.  Het koken gebeurt op de twee kookplaten die zich onder de chromen deksels bovenop het fornuis bevinden en in de ovens van het fornuis.  Het fornuis is altijd warm en dient ook als kachel, het is dus altijd lekker warm in de keuken. 
 
 
 
 
 
Behalve de chromen deksels bestaat de AGA kit uit kunststof onderdelen.  Het kunststof heb ik volgens de instructies met een spuitbus autolak zwart gespoten.  In mijn echte keuken heb ik ook een AGA staan en de warme deksels zijn perfect om verf op te laten drogen.  
De binnenkanten van de ovens en de deurtjes heb ik zilvergrijs gespoten en een beetje oud gemaakt, net als de echte ovens.  Het aanbrengen van een aantal details aan de voorkant en de deksels was een minitieus werkje, maar maakt het net even echter.
 
 
 
 

De volgende stap was het maken van de ramen.  Zoals ik al eerder schreef maak ik gebruik van echt glas voor de ramen van dit huis.  Het glassnijden gaat me steeds beter af.  Deze drie ruiten sneed ik in een keer zonder problemen.  
 
Het raam en de keukendeur komen uit op een binnenplaats (foto hieronder links).  Het huis bestaat uit een serie losse kamers die als ze allemaal klaar zijn één huis zullen vormen.  De buitenkant zal ik pas afwerken als alle kamers af zijn.  Dat zal dus nog wel heel wat jaren duren voordat ik daaraan ga beginnen.  Voorlopig is de buitenkant dus niet zo mooi, onafgewerkt multiplex.
 
 

       

 

Het aanrecht komt onder het raam.  Het raam kan open zodat kookluchtjes makkelijk naar buiten  kunnen.  Achter de AGA komt een wand met witjes waarin ik de twee tegeltableaus die op de AGA staan wil verwerken.  De twee tegeltableaus heb ik geschildered op echte tegeltjes naar 17de eeuws voorbeeld tijdens workshops van Cocky Wildschut.  

De keukenstoel kocht ik een paar jaar geleden op de beurs in London bij Colin Bird.

 
 
 
November 2013:  Ik ben begonnen met het maken van het keukenblok.  Het model van de kastjes, de pomp en het aanrecht is gebaseerd op modellen die in de 17de en 18de eeuw te vinden waren.  Toen ik de deurtjes wilde bevestigen had ik nog precies 6 scharniertjes in de juiste maat.  Terwijl ik bezig was verdwenen er twee scharniertjes.  Waarheen?  Geen idee.  Maar ik vond ze nergens terug.  Het derde deurtje zal dus een tijdje moeten wachten op scharnieren.
 
 
 
Tegen de wand boven het aanrecht komen tegeltjes die gemaakt werden door Idske en die ik won bij haar blog 'give away'.   Naast het keukenblok maakte ik een deelbare keukendeur die toegang geeft op de binnenplaats.
Ik vond de kleur van de kastjes toch te hard tegen het blauw van de tegels en het porcelein dat ik in de keuken wil, dus ik heb de groene verf gemengd met wat beige en grijs tot een veel zachter groen dat mooi bij de vloer- en wandtegels staat.  
 
    
 

Zowel het aanrecht als de gootsteen heb ik gemarmerd. Door dezelfde kleuren te gebruiken die ik ook door de verf voor de kastjes mengde, verhouden alle kleuren zich goed tot elkaar ondanks dat het heel verschillende kleuren zijn. Ze hebben zogezegd dezelfde genen. 

Op de muur achter de AGA heb ik Hollandse witjes gemaakt, dezelfde die ik in de andere keuken gebruikte.  Ze zijn gemaakt met papier, verf, spuitlak en muurvuller.  En HEEL veel snij- en lijmwerk. Maar ik vind het resultaat erg mooi dus dan is het vele werk wel de moeite waard.  Een korte uitleg over hoe ik deze tegeltjes maak vindt u hier. De porseleinen tegeltableaus met de hond en de kat werden door mij beschilderd naar een 17de/18de eeuws voorbeeld.

Vaak vond je dit soort porseleinen tegeltableaus in paren zoals deze hond en kat die het goed en het kwaad vertegenwoordigden.  De hond vertegenwoordigde het goede, de loyaliteit, waakzaamheid en oprechtheid.  De kat vertegenwoordigde het kwaad, de belichaming van de duivel (heksen), onoplettendheid en een losse seksuele moraal.

 

Met deze twee aan de keukenmuur werd je dagelijks herinnerd aan de keuzes die we hebben en maken in het leven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Home ✥   Menu  ✥       Poppenhuis 1 ✥ Poppenhuis 2  ✥  Kijkkastjes  ✥  Workshops  ✥   English Pages ✥ 
Weblog  ✥ 
 

 

BewarenBewaren